Mød Prostata FC: Her spiller de livgivende fodbold

To gange om ugen mødes 14 mænd i alderen 56 til 84 år til fodboldtræning i Randers-bydelen Helsted. Spillerne har alle prostatakræft tilfælles.

Det er en helt særlig flok af mænd, der to gange om ugen mødes på Helsted Fremad IFs træningsanlæg i det nordlige Randers.

Spillerne er alle mellem 57 og 84 år gamle, men de udgør ikke noget almindeligt oldboyshold.

Udover den fælles lyst til at sparke til en bold er deres sammenhold skabt ud fra, at de enten har eller har haft prostatakræft.

Du kan møde nogle af spillerne og træneren fra Prostata IF Helsted herunder:

Kent Villadsen

Alder: 63 år

Plads på banen: Træner

Kent Villadsen er 63 år og har haft med fodbold at gøre stort set hele sit liv både som træner og spiller. Prostata FC kan dog noget helt særligt. – Det er sådan, at man næsten får tårer i øjnene, siger han.
Kent Villadsen er 63 år og har haft med fodbold at gøre stort set hele sit liv både som træner og spiller. Prostata FC kan dog noget helt særligt. – Det er sådan, at man næsten får tårer i øjnene, siger han. Foto: Privat

Kent Villadsen har været fodboldtræner stort set hele sit liv, og han sagde straks ja tak, da klubben Helsted IF spurgte, om han ville træne et nyt hold for mænd med prostatakræft.

Han har selv haft modermærkekræft og brænder for socialt arbejde, og så passede det med, at han var gået på halv tid på arbejdet.

quote Både fysisk og socialt får man et ordentligt bidrag til en bedre livsførelse.

Kent Villadsen, træner, Prostata FC Helsted

Han teamede op med en bekendt, Harry Svendsen, som blev udpeget som assistenttræner, og de tog sammen på kursus hos DBU i at træne spillere, der har eller har haft prostatakræft inde på livet.

- Øvelserne er udviklet af Aarhus Universitetshospital, og det er vigtigt, at vi ikke gør noget forkert, så derfor blev vi sat ind i det.

Prostata FC Helsted-træneren beskriver stemningen på holdet som fantastisk, og træningen som livgivende.

- Både fysisk og socialt får man et ordentligt bidrag til en bedre livsførelse. Øvelserne er jo med til at tæmme knogleskørheden og i bedste fald nulstille den. Og så er der den sociale relation. Nogle har ikke kørekort, og så henter de andre dem i bil.

Leif Kristian Andersen

Alder: 71 år

Plads på banen: Midtbane

Holdet giver Leif Kristian Andersen en følelse af, at han ikke er alene.
Holdet giver Leif Kristian Andersen en følelse af, at han ikke er alene. Foto: Privat

- Fodbold har næsten været hele mit liv.

Sådan beskriver Leif Kristian Andersen sit forhold til sporten, som han stadig dyrker i dag i en alder af 71 år. Tidligere har han været både spiller, træner og dommer, og nu er det altså Prostata FC-trøjen, han trækker i to gange om ugen.

- Det betyder rigtig meget. Det er nogle sjove mennesker, og det er noget, man glæder sig til hver gang.

quote Det er godt at komme ud og få en snak og høre om de andres situation også, for ellers går man jo og ruger med det selv.

Leif Kristian Andersen, spiller, Prostata FC Helsted

Han fortæller, at der er stor forskel på, hvor meget erfaring holdets spillere har med fodbold. Men det betyder ikke så meget. Spillerne er gode til at indordne sig efter hinanden, og noget af det vigtigste er alligevel det sociale.

- Det er godt at komme ud og få en snak og høre om de andres situation også, for ellers går man jo og ruger med det selv. Der er en anden på holdet, der har været igennem strålebehandling, ligesom jeg selv har, og i den forbindelse får man jo snakket om nogle ting.

Holdet giver på den måde Leif Kristian Andersen en følelse af, at han ikke er alene.

Søren Sjørup Simonsen

Alder: 70 år

Plads på banen: Målmand/forsvarer

Søren Sjørup Simonsen beskriver holdkammeraterne som nogle 'gode gutter'.
Søren Sjørup Simonsen beskriver holdkammeraterne som nogle 'gode gutter'. Foto: Privat

Søren Sjørup Simonsen er trods sin alder en nybegynder på en fodboldbane. Så det var altså ikke længslen efter den gode gamle grønsvær, der trak ham til holdet.

- Efter jeg blev opereret for prostatakræft, gik jeg til genoptræning, og det var ikke lige mig. Der var for meget dårligdom, og man snakkede for meget om sygdom.

Derfor endte han med at spille fodbold sammen med nogle ’gode gutter’ i stedet, og det lever i dén grad op til forventningerne. Skal han finde noget, han ikke er helt tilfreds med, så er det hans egne evner på banen.

- Man er jo blevet gammel, du. Hovedet siger, man kan en masse, men skavankerne er jo begyndt at komme.

Med hensyn til sygdommen, har lægerne erklæret ham rask.

- De påstår, at jeg er helt helbredt, så jeg tager lige 25 år mere, siger han med et grin.

Jack Arne Kærmose Sørensen

Alder: 75 år

Plads på banen: Angriber

Jack Arne Kæremose Sørensen giver fællesskabet på holdet topkarakter.
Jack Arne Kæremose Sørensen giver fællesskabet på holdet topkarakter. Foto: Privat

I sin yngre dage har Jack Arne Kæremose Sørensen tilbragt utroligt mange timer på fodboldbanen. Og for små to år siden vendte han så tilbage. På sygehuset introducerede personalet ham for et helt særligt fodboldhold i Helsted, og så slog han til.

Tricksene fra ungdommen kan han stadig huske, men udførelsen foregår dog i et lidt langsommere tempo nu.

- Man kommer i meget bedre form, når man først kommer i gang og har det meget bedre med sig selv. Så det kan ikke være bedre.

Han nyder, at der udover det sportslige er tid til snakke, hygge, fis og ballade.

Steen Byrgesen Jensen

Alder: 57 år

Plads på banen: Efter behov

Steen Byrgesen Jensen startede på holdet som et alternativ til traditionel genoptræning. - Vi har godt nok et sundhedshus, men jeg syntes altså, jeg var lidt i en anden aldersklasse end de andre, der brugte rollator, siger han.
Steen Byrgesen Jensen startede på holdet som et alternativ til traditionel genoptræning. - Vi har godt nok et sundhedshus, men jeg syntes altså, jeg var lidt i en anden aldersklasse end de andre, der brugte rollator, siger han. Foto: Privat

Den yngste spiller på Prostata FC Helsted hedder Steen Byrgesen Jensen. Han var for to år siden med til at starte holdet op.

- Dengang var jeg lige blevet opereret for prostatakræft, og jeg havde læst, at der var et par steder rundt i landet, der havde et Prostata FC-hold. Så sammen med blandt andre Kent fik jeg stablet noget på benene her i Randers.

quote Man møder en masse andre, som mere eller mindre står med de samme udfordringer som en selv.

Steen Byrgesen Jensen, spiller, Prostata FC Helsted

Hans primære fokus var at komme i gang med noget træning.

- Vi har godt nok et sundhedshus, men jeg syntes altså, jeg var lidt i en anden aldersklasse end de andre, der brugte rollator.

Ret hurtigt kom det sociale, såsom røverhistorierne i omklædningsrummet, også til at spille en stor rolle.

- Man møder en masse andre, som mere eller mindre står med de samme udfordringer som en selv.

Plads til flere

Prostata FC består indtil videre af 12 spillere og to trænere, og der er plads til flere. Holdet træner tirsdag fra klokken ni til 10 og tirsdag fra 13 til 14.

Gellerup boligblok

To Aarhussogne i fare for tvangsnedlukning

80_percent

play Biolog: Vi skal turde tro på, at dyrene kan passe sig selv

bil og josefine

Cykelsti stopper brat: Cyklister må køre på fragthovedåre

20210330-141423-L-1920x1342we

Regeringen er klar til at genåbne mere

HUSK PSYLLIUM-FRØSKALLER

Tilbagekalder naturlægemiddel: Tre er døde

def_thumb,50_percent

play På en villavej levede en mand i et affaldsbjerg, indtil naboerne gjorde et ubehageligt fund

Dagens mest læste