Mindesmærke i Hvidsten skæmmes af affald

Byggematerialer, husholdningsaffald og sågar en camplet har på det af flere omgange generet synet af Mustard Point nær Hvidsten Kro

00:17

Mange har sikkert set scenerne fra filmen ’Hvidsten Gruppen’, hvor englænderne kaster våben og andre forsyningerne ned på heden nær Hvidsten Kro ved Randers. Nedkastningsstedet fik i 1997 en mindesten kaldet Mustard Point, men ad flere omgange er området ved mindesmærket blevet skæmmet af henkastet affald. Nu er den gal igen.

Inden for de seneste uger er der observeret byggematerialer, almindelig husholdningsaffald og andet affald ved mindestenen. Ting som privatpersoner og Randers Kommune har fået fjernet.

Det er respektløst over for naturen og historien. Jeg er da skuffet over, at folk kan finde på sådan noget

Henning Dam

- Det er respektløst over for naturen og historien. Jeg er da skuffet over, at folk kan finde på sådan noget. Problemet så vi første gang for nogle år siden, og nu sker det så igen. Folk er åbenbart ligeglade, siger initiativtager til mindesmærket, Henning Dam, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han forklarer, at vejen slår et lille knæk ved mindestenen, og der kan folk så dumpe affald forholdsvis ubemærket.

For nylig lå der byggematerialer ved mindestenen.

- Ham, der ejer grunden, var faktisk imod mindestenen til at begynde med, fordi han var nervøs for, at det blev en stor turistattraktion med mange besøgende. De første år var det dog sparsomt med folk derude, men efter Hvidsten Gruppen filmen blussede opmærksomheden op, fortæller Henning Dam.

Ubegribeligt og uacceptabelt

I tiden efter filmen ’Hvidsten Gruppen’ i 2012 besøgte mange mindestenen og området nær Hvidsten Kro, og det betød så desværre, at mange smed kaffekopper, dåseøl og lignende i naturen.

- Interessen ebbede dog ud, og siden har der ikke været store problemer med henkastet affald før nu, forklarer initiativtageren.

Men faktisk også i 2016 var der problemer. Det fortalte vi i et indslag fra marts. Den kendte kroejer på Hvidsten Kro, Søren Fiil (oldebarn til modstandsmanden Marius Fiil, red.), er fortørnet over folks adfærd, som åbenbart fortsætter med at være utilgivelig.

Læs også Befrielsen blev mindet i Hvidsten

- Det er noget svineri at smide ting i naturen, og når det er så let at komme af med på en genbrugsplads, forstår jeg det simpelthen ikke, lyder det fra Søren Fiil.

Heldigvis har Randers Kommune tidligere hjulpet med at få fjernet affald fra stedet, og det er man fortsat villig til. Det bekræfter natur- og miljøchef Nels Markussen over for TV2 ØSTJYLLAND.

- Det her er ubegribeligt og uacceptabelt, så det skal bare stoppe. Vi har dog hentet derude flere gange, og det vil vi gøre igen for at værne om området. Men forhåbentlig bliver det ikke nødvendigt, siger Nels Markussen.

Du kan se billeder af affald ved mindesmærket øverst på siden. Noget af det er observeret for nylig, imens andet er fra tidligere lejligheder, hvor der var problemer med henkastet affald. Herunder kan du se et indslag vi lavede i 2016 om samme problem:

02:09 Luk video