Millionstøtte til museum på Hvidsten Kro

Fond støtter renoveringsprojekt og etablering af museum på Hvidsten Kro nord for Randers

Hvidsten Kro har sammen med Museum Østjylland fået 2,8 millioner kroner i støtte fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Pengene er øremærket et renoveringsprojekt, der også omfatter etablering af en udstilling om Hvidstengruppen.

- Det er overvældende. Vi havde ikke regnet med at få så mange penge, da vi ansøgte. Vi havde måske håbet på at få en fjerdedel af det her, så det er ret vildt, siger kroejer Søren Fiil Paetch til tv2oj.dk.

Kendt modstandsgruppe

Hvidsten Kro har en helt særlig historie med Hvidstengruppen, som Anne-Grethe Bjarup Riis for et par år siden lavede en stor film om.

Hvidstengruppen var en dansk modstandsgruppe fra Hvidsten, der under besættelsen, i årene 1943-44, deltog i modtagelse af våben, ammunition, sprængstof og faldskærmsfolk, der blev kastet ned af engelske bombefly. I marts 1944 blev gruppen omringet og anholdt af tyske soldater, og otte af gruppens medlemmer blev dømt til døden af den tyske krigsret og henrettet.

Med pengene fra fonden kan Hvidsten Kro nu komme videre med renoveringsprojektet. Det omfatter renovering af de gamle og fredede stald- og ladebygninger.

Totalrenoveres

- De skal totalrenoveres. Stråtaget skal af, og så skal tagkonstruktionen og murværket sættes i stand, så det bliver ført tilbage til sådan, som det var i 1920'erne. I den store lade skal der så laves et museum, som skal fortælle historien om Hvidstengruppen og dem, som den arbejde sammen med, siger Søren Fiil Paetch.

Udover de 2,8 millioner kroner spytter kroen også selv en million kroner i projektet og håber også at få økonomisk støtte fra Kulturstyrelsen.

Hvis alt går vel, kan renoveringsarbejdet begynde i marts 2016, og det ventes afsluttet senest i foråret 2017.

Der vil blive gratis at besøge udstillingen om Hvidstengruppen, som kommer til at have åbent i samme tidsrum som kronen.

Jægergårdsgade

Brand i Aarhus: Beboere evakueret

Anders Kühnau

Regionsrådsformand om fald i vaccineleverance: Ældre og sårbare kommer til at vente

politibil

Efter flere våbenfund: Politiet opretter to visitationszoner i Aarhus

Aarhus Lufthavn

Aarhus Lufthavn lukker ned

Wallpipe Lisbeth

playLisbeth fra Løvens Hule har stor succes – her er opskriften

Genrebillede, frisør

Frisørorganisation: - Det er fuldstændig vanvittigt at køre ud til kunder