Millioner skal sikre bedre naturoplevelser

6,5 millioner kroner skal sikre bedre naturoplevelser ved Gudenåengene ved Randers

Snart bliver det muligt at komme endnu tættere på vandet og naturen flere steder langs Gudenåen ved Randers.

En millionbevilling fra Aage. V. Jensen Naturfond skal sikre bedre muligheder til at fordybe sig i naturen, give bedre undervisningsmuligheder samt at forbedre adgangsforholdene for gangbesværede.

- Det hele skal ske på naturens præmisser, og det er vigtigt, at der tages hensyn til naturen i hele projektet, siger naturvejleder og biolog Lars Maagaard, der er Randers Kommunes tovholder på projektet, til TV2 ØSTJYLLAND.

I løbet af foråret ventes arbejdet med at skabe bedre naturoplevelser ved blandt andet Hornbæk Enge at begynde.
I løbet af foråret ventes arbejdet med at skabe bedre naturoplevelser ved blandt andet Hornbæk Enge at begynde. Foto: Kirsten Marie Andersen‎

Han fortæller, at ideerne til de forskellige tiltag primært er kommet fra brugerne af områderne.

Helt tæt på vandet - i fred og ro

I alt har naturfonden bevilliget 6,5 millioner kroner til forbedringerne i Gudenåengene ved Randers.

I de store vådområder, Vorup Enge og Hornbæk Enge, som Aage. V. Jensen Naturfond ejer, vil der blandt andet blive etableret udsigtsplatforme tæt på vandet. Det sker blandt andet efter indspark fra flere af områdets brugere - blandt andre naturfotografer og fugleinteresserede.

Flere af ideerne til projektet er kommet fra nogle af dem, der bruger områderne meget - blandt andre fulgle-interesserede.
Flere af ideerne til projektet er kommet fra nogle af dem, der bruger områderne meget - blandt andre fulgle-interesserede. Foto: Hans Erik Nielsen

- Det giver bedre mulighed for, at man kan trække væk fra stierne, fordybe sig i naturen og nyde udsigten uden at blive forstyrret af de mange, der benytter sig af stierne, siger Lars Maagard.

Vorup Enge og Hornbæk Enge

Gangbro til kørestolsbrugere

Ved Gudenåparken skal der blandt andet opføres en kørestolsvenlig gangbro samt undervisningsplatforme og oplevelsessteder. 

- På den måde bliver det nemmere for Naturcentret at få blandt andre skolebørnene med helt ud i og tæt på naturen og skabe bedre formidlingsmuligheder for grupper derude, siger Lars Maagard.

Gudenåparken

Og i Aage. V. Jensen. Naturfond har de bemærket det arbejde, der laves på Randers Naturcenter.

- Vi er fulde af beundring for det arbejde, der udføres fra Randers Naturcenter herunder for børn og handicappede. Derfor vil vi meget gerne støtte centret i dets virke ved at give dem de bedste betingelser for at give deres besøgende adgang til gode naturoplevelser, siger Anders Skov, der er direktør i Aage. V. Jensen. Naturfond, i en pressemeddelelse.

VIDEO: Træksti restaureres for millioner - skal sikre naturoplevelser tørskoet. Her kan du se video far arbejdet med at renovere trækstien langs Gudenåen ved Silkeborg. Videoen er fra november 2018.

Før de nye publikumsfaciliteter kan etableres, skal der gives tilladelse i henhold til den gældende lovgivning for naturbeskyttelse. Hvis alt går efter planen ventes arbejdet med at begynde opførelsen af de forskellige tiltag at kunne begynde i løbet af foråret.

På rådhuset er naturligvis også glæde over millionbevillingen.

- Vi er meget glade for den store støtte til forbedring af naturoplevelserne i Gudenåparken og Gudenåengene. Vi har et unikt bynært naturområde og et meget benyttet naturcenter. Det er fantastisk, at vi kan skabe endnu bedre muligheder for naturoplevelser for de mange brugere af både Randers Naturcenter og naturen ved Gudenåen, lyder det fra Torben Hansen (S), borgmester i Randers Kommune, i en pressemeddelelse.