Østjylland får en af landets første naturnationalparker

Regeringen og støttepartierne har indgået aftale, der betyder oprettelsen af to naturnationalparker i Danmark.

Regeringen har fredag sammen med støttepartierne De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet indgået en aftale, der skal sikre mere vild og sammenhængende natur i Danmark.

Aftalen, der udmønter midler for knap 105 millioner kroner, indebærer blandt andet, at to naturnationalparker, Danmarks første af slagsen, bliver etableret ved henholdsvis Fussingø ved Randers og Gribskov i Nordsjælland.

Naturnationalpark ved Fussingø vest for Randers 

De to parker kommer samlet til at udgøre et areal på cirka 1900 hektar.

- Vi står i en naturkrise, og dyr og planter mangler plads og levesteder, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

- Vi har brug for mere sammenhængende naturarealer, hvor naturen kan udvikle sig på sine egne præmisser.

- Derfor er jeg virkelig glad for, at vi med aftalen her tager hul på Danmarks to første naturnationalparker, som skal give vildere natur herhjemme, siger hun.

Den ene naturnationalpark skal etableres ved Fussingø vest for Randers. 
Den ene naturnationalpark skal etableres ved Fussingø vest for Randers.  Foto: Google Maps

Godt for naturen

Ifølge biolog Morten D.D. Hansen, der er naturvejleder ved Naturhistorisk Museum i Aarhus, er det godt nyt for naturen med de nye naturnationalparker. 

- Entydigt godt. Man skal ikke have produktion, men vild natur og store hegn med masser af dyr, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Vi vil have nogle flere, og det kommer der jo også, siger Morten D.D. Hansen.

Han hentyder til, at de to naturnationalparker er de første af 15 vilde parker, der kom på brættet i et fælles naturudspil fra Socialdemokratiet og SF i valgkampen sidste år. 

Skridt væk fra elendig natur

Også Danmarks Naturfredningsforening reagerer positivt på nyheden om den nye aftale, der udover de to naturnationalparker rummer midler til genopretning af blandt andet skov- og havmiljø. 

- Naturen i Danmark har det elendigt, og det haster i den grad med en indsats, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i en pressemeddelelse.

- Derfor er det rigtig gode nyheder, at regeringen nu for alvor vil sætte i gang med at levere på et af de vigtigste naturløfter fra valgkampen, nemlig etableringen af de vilde naturnationalparker, siger hun.

S-regeringen har sammen med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet indgået fredagens aftale med midler for knap 105 millioner kroner.

IMG_Parkour224

play Moumen hopper fra mur til mur - lader sig ikke styre af usynlige regler

lægehelkiopter akuthelikopter helikopter

Person fløjet på hospitalet efter frontalt sammenstød

regn regnvejr

play Kraftig torden har på ny kurs mod Danmark

politibil

Ungt kærestepar i slagsmål: Pludselig gik de amok på politiet

20200925-111922-L-1920x1280we

play Regnen vælter ned over Østjylland

elledning ledning el elektricitet strøm elmast

20.000 ramt af strømafbrydelse søndag morgen

Dagens mest læste