Østjylland får en af landets første naturnationalparker

Regeringen og støttepartierne har indgået aftale, der betyder oprettelsen af to naturnationalparker i Danmark.

03:15

Store græssende dyr, urørte løvskove og masser af plads til, at vilde dyr og planter kan trives. Det er målet med Danmarks første naturnationalparker. Én af dem skal etableres i Fussingsø vest for Randers. Video: Marina Justesen‎ - privatfoto

Regeringen har fredag sammen med støttepartierne De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet indgået en aftale, der skal sikre mere vild og sammenhængende natur i Danmark.

Læs også Mere vild natur: Regeringen stopper motorsavene i 32 skove

Aftalen, der udmønter midler for knap 105 millioner kroner, indebærer blandt andet, at to naturnationalparker, Danmarks første af slagsen, bliver etableret ved henholdsvis Fussingø ved Randers og Gribskov i Nordsjælland.

Naturnationalpark ved Fussingø vest for Randers 

  • Parken skal rumme et varieret græsningslandskab med urørt løvskov, artsrige overdrev, enge og småsøer.
  • Der skal etableres hegn til græssende dyr i parken, som kan bidrage til at holde naturen lysåben.
  • Naturnationalparken bliver på omkring 800 hektar.
  • Her afsættes 20 mio. kroner til at forberede etableringen af naturnationalparken.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

De to parker kommer samlet til at udgøre et areal på cirka 1900 hektar.

- Vi står i en naturkrise, og dyr og planter mangler plads og levesteder, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

- Vi har brug for mere sammenhængende naturarealer, hvor naturen kan udvikle sig på sine egne præmisser.

- Derfor er jeg virkelig glad for, at vi med aftalen her tager hul på Danmarks to første naturnationalparker, som skal give vildere natur herhjemme, siger hun.

Den ene naturnationalpark skal etableres ved Fussingø vest for Randers.  Foto: Google Maps

Godt for naturen

Ifølge biolog Morten D.D. Hansen, der er naturvejleder ved Naturhistorisk Museum i Aarhus, er det godt nyt for naturen med de nye naturnationalparker. 

- Entydigt godt. Man skal ikke have produktion, men vild natur og store hegn med masser af dyr, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Naturvejleder om truede arter: Det går ad helvede til

- Vi vil have nogle flere, og det kommer der jo også, siger Morten D.D. Hansen.

Han hentyder til, at de to naturnationalparker er de første af 15 vilde parker, der kom på brættet i et fælles naturudspil fra Socialdemokratiet og SF i valgkampen sidste år. 

Skridt væk fra elendig natur

Også Danmarks Naturfredningsforening reagerer positivt på nyheden om den nye aftale, der udover de to naturnationalparker rummer midler til genopretning af blandt andet skov- og havmiljø. 

- Naturen i Danmark har det elendigt, og det haster i den grad med en indsats, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i en pressemeddelelse.

- Derfor er det rigtig gode nyheder, at regeringen nu for alvor vil sætte i gang med at levere på et af de vigtigste naturløfter fra valgkampen, nemlig etableringen af de vilde naturnationalparker, siger hun.

S-regeringen har sammen med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet indgået fredagens aftale med midler for knap 105 millioner kroner.