Mettes mor drak: Projekt hjalp hende gennem hverdagen

21-årige Mette Juul fra Randers har haft stor gavn af Projekt Brus, der hjælper børn og unge fra familier med misbrugsproblemer

Da Mette Juul fra Randers fyldte 12 år, væltede hendes verden. Forældrene blev skilt, og moren begyndte at drikke mere og mere. Problemerne påvirkede den unge piges hverdag i et sådan omfang, at uden projekt Brus havde hun næppe holdt sig oven vande.

- Det var skide ubehageligt, for jeg vidste jo ikke, hvad der foregik. Jeg troede jo, at det var normalt, at man fik en masse at drikke, når man var sammen med andre mennesker. Men alligevel vidste jeg godt, at det ikke var noget, jeg skulle tale om, fortæller Mette Juul i dag og fortsætter:

- Jeg skulle sørge for at følge min mor hjem, når hun blev fuld, og så skulle jeg samtidig passe på min lillebror.

Da hun kom på efterskole, indså hun for alvor, at moren var blevet alkoholiker. Men først da hun senere indledte sin ungdomsuddannelse på HF, meldte behovet sig for hjælp.

- Jeg havde slet ikke tænkt, at jeg skulle have hjælp. Jeg syntes, at jeg havde det godt. Jeg var lige kommet til Randers og havde fået min egen lejlighed. Men det indhentede mig jo, siger Mette Juul.

quote Jeg kunne ikke have gjort det uden Heidi. Hun var der altid. Da jeg mødte hende, havde jeg ikke tillid til nogen. Men fra første dag vidste jeg bare, at jeg kunne stole på Heidi, og jeg kunne mærke den der hjertevarme.

Mette Juul

Via en studievejleder kom hun derfor i kontakt med en medarbejder fra Projekt Brus, der er et tilbud målrettet alle børn og unge under 25 år med et nært familiemedlem, som har stof- eller alkoholproblemer.

Kunne mærke hjertevarmen

- Hver gang jeg havde været her, dukkede der noget nyt op, som jeg gerne ville tale. Selvom jeg kunne mærke en forskel nærmest fra dag ét, tog det alligevel lang tid for mig at finde ud af, at jeg skulle lære at tage den mere med ro.

- Da jeg kom, havde jeg fokus på alt det dårlige, men efterhånden fik jeg øjnene op for, hvor meget min far betød og hvor vigtige mine veninder var. Og det betød også, at jeg kunne tænke, at jeg selv var god nok, siger Mette Juul.

Projekt Brus

Hun blev tæt knyttet til Heidi Birch Jakobsen fra Brus, som hurtigt fandt ud af, hvad Mettes største udfordring var. Hun var for hård ved sig selv.

- Mette var meget opmærksom på alle andre end sig selv. Det var ikke en mulighed at stoppe op og være træt. Hun kørte i 10. gear, og mærkede aldrig rigtig efter, hvad der var vigtigt. Mette har været vant til at knokle sig ud af sine problemerne, men pludselig var der ikke flere gear at bruge, fortæller Heidi Birch Jakobsen.

Mette Juul lægger ikke skjul på, at projektet og kontakten til medarbejderen derfra havde stor betydning.

- Jeg kunne ikke have gjort det uden Heidi. Hun var der altid. Da jeg mødte hende, havde jeg ikke tillid til nogen. Men fra første dag vidste jeg bare, at jeg kunne stole på Heidi, og jeg kunne mærke den der hjertevarme. At hun bare gerne vil hjælpe én. Hun har troet på mig, imens andre ikke har troet på mig. Hun har fortalt mig, at jeg godt kan gøre det, og hun har fået mig steder hen, som ingen andre kunne.