Mette frygtede at miste sin søn: Nu er der hjælp til andre som hende
For et år siden stillede Mette Pedersen fra Randers sig frem med et opråb. Det har nu fået konsekvenser.
'Jeg er bange for, han dør. Jeg er bange for, han får kræft. Jeg er bange for, han bliver kvalt i søvne. Jeg er bange for alt.'
Ordene var benhårde, da Mette Pedersen i september sidste år åbent fortalte om sine udfordringer med en fødselsdepression. Udfordringer der kun blev større, fordi der manglede den rette hjælp.
Den kommer nu til andre, der ender i hendes situation.
- Det er mega fedt. Jeg har spekuleret på, om der ville ske noget. Jeg tror, at det her er det helt rigtige, siger Mette Pedersen i dag til TV2 ØSTJYLLAND.
Skal ikke stå alene
Randers Kommunes Sundheds-, Idræts- og Kulturudvalg har afsat midler til et tilbud målrettet kvinder med efterfødselsreaktioner.
Ud over en screening af alle nybagte mødre, så vil de berørte kvinder blive tilbudt individuelle samtaler og gruppeforløb.
- Et gruppeforløb kan være særligt givende, fordi man slipper af med følelsen af at være alene med svære følelser. Man henter støtte hos hinanden, og samtidig kan man blive inspireret af, hvordan andre mødre takler situationen, siger sundhedsplejerske i Randers Kommune, Iris Hjuler, i en pressemeddelelse.
- Det er stadig tabubelagt at snakke om de svære følelser, der kan være forbundet med moderskabet. Derfor er der mange, der prøver at dække over dem, og så føler man sig ofte alene og utilstrækkelig, fortsætter hun.
Fik mange beskeder
Netop det oplevede Mette Pedersen også, da hun stod midt i en fødselsdepression.
Ikke mange snakkede om det, men da hun tog hul på bylden og var åben, kom andre til.
- Jeg tror, at mange vil benytte tilbuddet, for jeg fik mange beskeder fra kvinder i samme situation, da jeg stillede mig frem. Det kan gå hen og gøre en fødselsdepression mindre flov, siger Mette Pedersen.
I mange år har den eneste mulighed for Sundhedsplejen været at henvise til egen læge og eventuelt opfordre til at søge anden hjælp.
'Overladt til mig selv'
Det fik Mette Pedersen også at vide, og det gavnede ikke hendes situation.
- Jeg følte mig overladt til mig selv, og jeg havde jo ikke brug for meget hjælp. Efter jeg kritiserede kommunen, fik jeg hjælp i tre måneder, og i dag er jeg velfungerende, siger hun og fortsætter:
- På den lange bane bliver det langt billigere, at der bliver grebet tidligt ind.