Meldte sig til tysk krig

Historiker: Mange kom fra Randers

En ung amatør-historiker fra Randers kan nu afsløre, at Frikorps Danmarks to hvervekontorer i Randers, havde usædvanlig stor succes med at få unge til at melde sig som soldater på tysk side under Anden Verdenskrig.

I alt meldte 119 unge mænd fra Randers og omegn sig til Frikorps Danmark.

- Der var flere der meldte sig i Randers, end i Aalborg for eksempel. En af årsagerne kan være, at Randers var en arbejderby og at partiet gjorde en meget stor indsats for at få nye medlemmer, siger Lars Larsen, der netop har udgivet en bog om de mange unge fra Randers, der meldte sig til tysk tjeneste. Han arbejder til daglig som murer, men har siden barndommen interesseret sig for Frikorps Danmark.

22 af de unge mænd fra Randers faldt i kamp ved Østfronten. To blev taget til fange af russerne og blev aldrig set igen og yderligere to begik selvmord efter krigen, hvor mange af frikorpsets medlemmer blev idømt fængselsstraffe for at have tjent tyskerne.

Se mere i TV 2 | ØSTJYLLANDs udsendelse kl. 19.30 og se, eller gense, et interview med den unge amatørhistoriker i Go' Aften Østjylland her.

20181025-173209-2-1920x1277we

play Kænguru hoppede rundt i østjysk villakvarter

20210727_175821

play Kevin trodser sit handicap: Cykler og står på paddleboard

djrus marias piger

play Vilde vandmængder i forlystelsespark: -Det var meget voldsomt

szexm9ijlwe14qxl720210726162640

play Fik nok af billetsnyd: Buschauffør parkerer for sidste gang

Politibil

Først kørte hun narkokørsel, så kradsede hun og spyttede på politiet

Anne-Marie Rindom

Østjysk guldhåb ligger på førstepladsen ved OL

Dagens mest læste