Mathias rev gammelt skur ned og bygger nu sit eget kolonihavehus

Kolonihaver hitter blandt unge og familier. Det fortæller flere foreninger til TV2 ØSTJYLLAND.

02:11

Kom med en tur i en kolonihaveforening i Randers i videoen her.

29-årige Mathias Kristensen er skolelærer og bor til daglig i en lejlighed inde i Randers. Flere gange om ugen tager han dog ud i sin kolonihave syd for byen.

Det havde længe været en drøm at købe en kolonihave, og sidste år gik den så i opfyldelse. Han købte et gammelt skur, rev det ned, og nu er han i gang med at bygge sit eget hus til sin forlovede og ham selv.

- Jeg tænkte, at det kunne være fedt at lære noget håndværk og have sådan en kolonihave, når man bor i lejlighed, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Lars har Downs syndrom og er træt af corona: - Det er dejligt at give et kram

Og selvom der ikke er mere plads i et kolonihavehus end en i en lejlighed, så er der stor forskel på omgivelserne i haveforeningen sammenlignet med bylivet inde i Randers.

- Kolonihaven ligger ned til en eng, hvor der er et rigt dyreliv med gæs og andre fugle. Det er bare mega hyggeligt, siger Mathias Kristensen.

Flere børn og unge i haverne

Flere unge og småbørnsfamilier vælger at gøre som Mathias Kristensen og investere i en kolonihave, der er et billigt alternativ til et sommerhus.

Det fortæller flere foreninger, som TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med.

- I løbet af vinteren og foråret har vi haft en hel del salg i forhold til tidligere, og det er rigtig mange unge mennesker, siger Knud Vissing, der er formand for Haveforeningen Vorupkærparken, til TV2 ØSTJYLLAND.

Jens Foldhauge foran sit kolonihavehus i Vorupkærparken i Randers. Han har haft det i 36 år og glæder sig over, at der kommer flere unge.

Jens Foldhauge har haft sin kolonihave i Vorupkærparken i 36 år og var en af de første i foreningen. Han kan også mærke, at flere unge har fået smag for kolonihave-livet. foreningen.

- Man kan mærke, hvordan de unge efterhånden begynder at være interesseret. Det er lækkert! Lad os få de unge herud og få et liv herude, siger Jens Foldhauge.

Hvad skal du være opmærksom på ved køb af kolonihave?

Kan jeg bo i kolonihaven hele året?

I nogle foreninger er der mulighed for helårsbeboelse. Om der er mulighed for helårsbeboelse kan du se i den enkelte haveforenings vedtægter og evt. i salgsopstillingen for det kolonihavehus, du ønsker at købe. De klassiske haveforeninger er ofte omfattet af regler om vinterlukning af vand til de enkelte huse.

 

Hvad koster en kolonihave?

Priserne for kolonihaver med hus på grunden varierer meget, og kan i nogle tilfældekomme op i nærheden af prisen for et dyrt sommerhus. I den billige ende finder vi i et kolonihavehus i Grenå udbudt til 25.000 kr., hvor prisen oven i købet er ”til forhandling”.

 

Prisen for huset kan ligge langt over dets værdi. Her må man bruge almindelig sund fornuft til at skelne mellem, om det er huset i sig selv, der er alle pengene værd, om det er beliggenheden eller om der slet og ret er tale om overpris. Sammenlign med de omkringliggende grunde, hvis det er muligt.

 

Er der regler, når man er medlem af en haveforening?

I nogle haveforeninger er der specifikke krav til hækhøjde, græsslåning og generel vedligeholdelse, mens der andre steder er en mere afslappet tilgang. Tjek derfor altid haveforeningens love og eventuel husorden. 

 

Er der andet, man skal vide?

Der kan være tinglyst gæld i kolonihavehuset. Det kan du også selv tjekke på tinglysning.dk

 

Hvis der er planer om tilslutning til kloaknettet, får det som regel lejen til at stige, hvilket er rart at have med i sine beregninger.

 

Sælger kan forlange penge under bordet, men det er forbudt i foreninger under Kolonihaveforbundet, som bl.a. derfor forlanger, at den lokale haveforenings bestyrelse skal være inddraget i handelen.

 

Kilde: Bolius, 5. februar 2020