Lykke-Per filmatiseres

Bille August laver Pontoppidan-klassiker

Den prisbelønnede danske filminstruktør Bille August har kastet sig ud i udfordringen med at omsætte et af dansk litteraturs hovedværker, Henrik Pontoppidans "Lykke-Per", til det store lærred.

Henrik Pontoppidan boede i Randers i det meste af sin barndom. "Lykke-Per" er stærkt inspireret af tiden i den kornjyske hovedstad, hvor også en del af handlingen foregår.

Nordisk Film har sikret sig filmatiseringsrettighederne til romanen fra Gyldendal Group Agency. Det er planen, at Bille August påbegynder optagelserne i 2014.

- Der findes visse historier, visse forfatteres værker, som i deres dramatiske form altid har fungeret som en slags bibel for mig, hvor jeg har kunnet læse og slå op for at lære og forstå noget om mennesket, siger Bille August i en pressemeddelelse.

- Sådan har jeg haft det med Lagerlöf, med Victor Hugo, med Tolstoj og med vores egen Pontoppidan.

- "Lykke-Per" er som skabt til film. Den fortjener det store publikum. Sådan er det. Jeg har da også længe sværmet om den, men uden egentlig rigtigt at turde. Men nu har jeg endelig modet og overskuddet, lyder det fra den danske instruktør.

Fik Nobelprisen i 1917

Henrik Pontoppidan skrev "Lykke-Per" i årene 1898-1904, og romanen skaffede ham i 1917 Nobelprisen for "hans autentiske beskrivelser af dagligliv i Danmark."

Lykke-Per er historien om den utilpassede præstesøn Per Sidenius, der forlader Østjylland til fordel for København og jagten på det lykkelige liv.

Romanen giver et indblik i Danmark i slutningen af 1800-tallet, hvor landet oplevede en stor sorg over tabene i krigen mod Preussen og Østrig i 1864.

Bille Augusts seneste film, Marie Krøyer, trækker store publikumstal i de danske biografer og nærmer sig 300.000 solgte billetter.

63-årige Bille August har to gange vundet Den Gyldne Palme for "Pelle Erobreren" fra 1987 og "Den gode vilje" fra 1991. Førstnævnte skaffede ham desuden en Oscar og Golden Globe for bedste udenlandske film.

Henrik Pontoppidan

Flyttede til Randers som seksårig, da faderen i 1863 fik embede ved Skt. Mortens Kirke.

Boede i Randers resten af sin barndom. Blev student fra Randers Statsskole i 1873.

'Lykke-Per' blev skrevet i årene 1898-1904. Romanen er kraftigt inspireret af Henrik Pontoppidans oplevelser i Randers.

Fik Nobelprisen i litteratur i 1917.

Blev æresborger i Randers i 1933.
Døde som 86-årig i 1943.