Lucas er infantil autist og risikerer at skulle i almindelig klasse: - Det er frygteligt

To skoler i Randers Kommune har foreslået at flytte elever fra specialklasser til almindelige klasser som led i en spareøvelse

02:12

VIDEO: Lucas er tilknyttet en specialklasse, der har særlig fokus på at undervise autistiske elever. Men snart er det slut.

- Jeg tror, hele hans verden vil falde fra hinanden. Han vil blive den gamle sure Lucas, for han ved ikke, hvad han skal.

Sådan lyder det fra Lucas’ far, Martin Sandfeld, med udsigten til, at hans autistiske søn kan risikere at skifte specialklassen ud med en almindelig skoleklasse.

Far til otteårige Lucas, Michael Sandfeld, er meget bekymret ved udsigten til, at hans autistiske søn skal i en almindelig skoleklasse.

Til dagligt er Lucas tilknyttet en specialklasse ved Langå, der har særlig fokus på at undervise autistiske elever.

- Han kan ikke fungere i en almindelig skole. Han har brug for de faste rammer. Han har brug for, at han ved, at sådan er det hver eneste dag, og han har brug for en at have kontakt til en bestemt voksen. Det kan en almindelig skole ikke tilbyde, siger Martin Sandfeld.

Det er frygteligt, altså. Jeg ved godt, at de skal spare og så videre. Men så må de finde en anden måde at spare på.

Far til Lucas

Lucas’ distriktsskole, Rismølleskolen i Dronningborg, skal spare for at dække et underskud. I en handleplan er der lagt op til, at man på skolen kan flytte eleverne fra specialklassetilbud og tage dem tilbage til deres distriktsskoler. På Vestervangsskolen vil man lave lignende øvelse.

- Det er frygteligt, altså. Jeg ved godt, at de skal spare og så videre. Men så må de finde en anden måde at spare på, siger Martin Sandfeld.

Læs også Autistiske Patrick bryder tabuet: Vil bare gerne forstås

Handleplanen møder også stor kritik fra Charlotte Broman Mølbæk (SF), byrådsmedlem i Randers Kommune.

Det handler om penge - ikke børn

- Jeg er rystet. Jeg er grædefærdig, jeg er helt rystet over, at politikerne kan tage den her form for beslutninger, siger Charlotte Broman Mølbæk.

Hun mener ikke, at det bør være pengene, der kommer i første række.

Rismølleskolen og Vestervangsskolen har lagt op til, at de vil spare ved at hjemtage deres specialskoleelever. Det betyder, at eleverne i stedet kan risikere at ende i en almindelig klasse.

- Problemet er, at man tager børn hjem for at få pengene til at passe. Det handler om pengene først, barnet til sidst. Det er de allermest sårbare børn i Randers, der kommer til at betale prisen, siger Charlotte Broman Mølbæk.

Flertallet godtog skolernes planer

Tirsdag var skolernes handleplaner på dagsordenen hos byrådet. I den havde Charlotte Broman Mølbæk stillet et forslag om at stoppe planerne om at tage specialbørnene hjem på skolerne.

Infantil autisme

Autisme er en udviklingsforstyrrelse. Hos autister ser man afvigelser i socialt samspil, social kommunikation og den sociale forestillingsevne.

Børn med infantil autisme bliver opdaget ret tidligt, oftest inden barnet er tre år. Der kan være manglende udvikling i motoriske færdigheder og sproget kan også blive udviklet sent - eller helt udeblive.

Kilde: Psykiatrifonden

Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti valgte at godtage skolernes handleplaner, og der var således ikke opbakning til SF’s ændringsforslag.

- Der er ingen elever, der bliver flyttet eller hjemtaget fra specialinstitutionerne, uden der har været en revisitation. Hvis den revisitation går elev eller forældre imod, så har vi en klageinstans, som kan gå ind og se på sagen, sagde Steen Bundgaard (S), der er formand for skole- og uddannelsesudvalget i Randers Kommune, til byrådsmødet tirsdag.

Hverken Rismølleskolens leder, skolechefen i Randers Kommune eller Steen Bundgaard har tirsdag ønsket at deltage i et interview om sagen.