Landsby nægtede at give op: Nu fejrer de sejren

Ved en imponerende fælles indsats er det lykkedes landsby at redde forsamlingshuset fra at forfalde

01:29

Med sine kun 200 indbyggere kæmper Øster Velling ligesom en række andre østjyske landsbyer en hård kamp for at sikre, at byen er et attraktivt sted at bo.

For kun nogle få år siden var der ligefrem snak om, at byen var for lille til at have sit eget byskilt. Beboerne i den lille landsby vest for Randers nægtede dog at give op, og efter en massiv kollektiv indsats kunne de i dag fejre, at byens samlingssted, forsamlingshuset, er flottere end nogensinde før.

Beboerne i lokalområdet har i løbet af et år i alt indsamlet 1,3 mio. kr. til at renovere forsamlingshuset, der i fremtiden i endnu højere grad skal være omdrejningspunkt for fællesskabet i byen.

Det nye forsamlingshus blev lørdag indviet med højt humør og god vin i glassene. 

Læs også Auning skal fornyes: Folk kører typisk bare igennem

- Det her sted, det skal bestå. Det er det nødt til i så lille en by. Det betyder alt, at vi har det hus her. Det er samlingsstedet, siger formanden for Øster Velling Forsamlingshus Brian Kristensen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Ifølge en af de frivillige kræfter i byen, Mette Hammershøj, er det vigtigt for byen, at dens indbyggere med fælles hjælp har fået renoveret forsamlingshuset. Øster Velling har nemlig ikke kun fået et bedre forsamlingshus. Projektet har også vist, at byens beboere står sammen i svære tider.

- Vi er 60 husstande i Øster Velling, og der er 200 indbyggere. Der er 45, der har været heroppe og udført frivilligt arbejde. Der er aldrig nogen, der har sagt nej, når vi har spurgt dem, siger Mette Hammershøj. 

Læs også Dokk1: Byens nye moderne forsamlingshus

Under lørdagens fejring af forsamlingshuset deltog blandt andre Randers-borgmester Claus Omann Jensen (V). Han er ikke kun glad for forsamlingshuset, men beundrer lige så meget den indsats, beboerne har ydet.

- Pengene er selvfølgelig en vigtig ting i det her. Men uden den virkekraft, frivillighed og ejerskabsfornemmelse, så var det aldrig blevet til noget, siger han.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om Øster Vellings kamp for forsamlingshuset. 

01:40

TV 2 | ØSTJYLLAND sendte lørdag aften direkte fra festen i Øster Velling Forsamlingshus. Se videoen fra festen her.

Luk video