Kvindernes Kampdag

Søndag var det Kvindernes Internationale Kampdag, og det blev markeret flere steder i Østjylland

02:24

1 af 2

Formelt er kvinder og mænd ligestillede, men kun en syv ud af de 25 folketingspolitikere, der er valgt i Østjylland, er kvinder, og her er ingen kvindelige borgmestre.

Det bør der laves om på, mener de kvindelige politikere, der søndag gik på talerstolen i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag.

I Langå blev dagen indledt med fællessang, inden blandt andre folketingsmedlem Maja Panduro (S) gik på talerstolen:

- Når vi fejrer Kvindernes Kampdag, så er det altid en mærkedag, men i år er det alligevel særligt, fordi det i år er 100 år siden, at kvinderne også kom med i demokratiet, og at vi overhovedet fik rigtigt demokrati i Danmark, sagde Maja Panduro til de fremmødte.

Også i Aarhus blev Kvindernes Internationale Kampdag markeret, hvor den gamle byrådssal på Kvindemuseet var fyldt til bristepunktet, da et panel med overvejende kvindelige politikere debatterede ligestilling.

En af dem var Bente Nielsen (S), der er næstformand i Region Midtjylland. Hun startede sin politiske karriere tilbage i 1978, da hun blev valgt ind i det daværende amtsråd.

- Da jeg blev spurgt om at stille op første gang, sagde jeg: Nej, det er ikke mig, det tør jeg ikke, fortæller Bente Nielsen.

Ud af de 25 folketingspolitikere, der i dag er valgt i Østjyllands Storkreds, er syv af dem kvinder.

- Jeg synes, at vi har mange gode og stærke kvinder også i Østjylland, og der er mange østjyske kvinder, der har meget at byde på, så jeg vil da gerne i dagens anledning sende en opfordring til dem om også at stille op og stille sig til rådighed, siger Maja Panduro.

Du kan se mere fra Kvindernes Internationale Kampdag i indslaget øverst på siden.