Kommune roser borgere for håndtering af madaffald

Det har indtil nu været en succes, at randrusianerne skal sortere deres madaffald. Sådan lyder det fra kommunen

Randers Kommune besluttede tidligere på året, at borgerne skulle til at sortere deres madaffald – i første omgang husejerne – og det har nu halvvejs inde i 2017 vist sig at være en god idé.

- Hvis vi fortsætter som vi gør nu, kan elproduktionen fra vores madrester dække strømforbruget til 600 huse i et år. Vi kommer op på at indsamle mindst 4.300 tons madaffald i 2017, og det er et pænt stykke over det, vi havde håbet på, siger affaldschef ved Randers Kommune, Jørgen Niemann Jensen.

Den nye indsamling af organisk affald er et stort projekt. Ikke alene er det en kæmpe opgave at klargøre og levere knap 40.000 beholdere, det påvirker også alle borgere og deres hverdag. Det er en omfattende ændring af måden, affaldet skal håndteres hele vejen fra køkkenvasken til kraftvarmeværket.

- At det er gået så gnidningsløst, som det er, havde vi ikke turdet forvente. Man kan jo kun blive glad og stolt, når borgerne i den grad engagerer sig og gør det så nemt for os at komme igennem med noget nyt. Så tak til borgerne i Randers Kommune, de har virkelig været fantastiske, siger Jørgen Niemann Jensen.

I efteråret kommer turen til lejlighederne

En sidegevinst ved frasortering af madaffaldet har været, at der tilsyneladende også er kommet mere fokus på, hvad der skal i genbrugsbeholderen. Mængden af frasorteret papir, glas, metal og hård plast er nemlig steget med 15 procent sideløbende med udrulningen af indsamlingen af organisk affald.

- Jeg forventer samtidig, at mange flere vil gå over til 14-dages tømning af restaffaldet, nu hvor madaffaldet sorteres fra. Det giver mindre kørsel og dermed også færre udgifter. Da der samtidig ryger mere i genbrugsbeholderen end tidligere, ser vi en udvikling, der ikke alene er god for den enkeltes pengepung, men i høj grad også for miljøet, siger Jørgen Niemann Jensen.

I det offentlige rum er langt fra alle til gengæld gode til det med affaldet. Derfor samler frivillige i Randers mange tons skrald sammen fra blandt andet Doktorparken. 

Der har dog også været kritiske røster over den nye ordning. For skraldemændene har her især i indkøringsperioden kommet på overarbejde, og flere borgerne har fået tømt skrald senere end normalt. Ifølge affaldschefen er der dog ved at være styr på udfordringerne.  

I efteråret 2017 kommer turen til etageejendommene, der også skal til at sortere madaffaldet fra. I løbet af næste år er målet at indsamle 6.500 tons madaffald til produktion af biogas. Det svarer til strømforbruget for knap 1.000 huse.

Gellerup boligblok

To Aarhussogne i fare for tvangsnedlukning

forår vinter blomster

Nu kommer forårsvarmen

80_percent

play Biolog: Vi skal turde tro på, at dyrene kan passe sig selv

Omsorg (3)

Kolleger rørt til tårer: Hospice-sygeplejerske anerkendt med omsorgspris

20210330-141423-L-1920x1342we

Regeringen er klar til at genåbne mere

HUSK PSYLLIUM-FRØSKALLER

Tilbagekalder naturlægemiddel: Tre er døde

Dagens mest læste