Kommune-chefer hjælper unge via mentorordning

I Randers forsøger kommunen sig med en mentorordning, hvor chefer skal hjælpe unge uden arbejde i gang

02:15

Nogle gange hjælper et kærligt spark bagi, når man er kørt fast i livet. Det er udgangspunktet i et anderledes mentorforløb i Randers, hvor 20 chefer fra kommunens social- og arbejdsmarkedsafdeling har sagt ja til at være mentorer for nogle af byens unge uden for arbejdsmarkedet. 

En af de unge, Frederik Høyberg på 21 år, er med i projektet, og han var noget skeptisk i begyndelsen.

- Da jeg først hørte om det fra sagsbehandleren, var mine forventninger egentlig rimelig små, siger Frederik Høyberg, der er PTU-elev, en beskæftigelse for personer på kontanthjælp.

21-årige Frederik Høyberg er glad for sine møder med sin mentor Lars Præcius.

Også Lars Præcius, afdelingsleder i Randers Kommune, havde sine bekymringer, inden han begyndte som mentor i projektet.

- Mine første tanker, da jeg blev præsenteret for det her projekt, var, at jeg ligesom nogle kollegaer var lidt skeptisk fordi, at det er lidt specielt pludselig at skulle til at være mentor for et ungt menneske, da det jo ikke er min kerneopgave her i dagligdagen, siger Lars Præcius. 

Lars Præcius er mentor for Frederik Høyberg, og det er en ordning, de begge får meget ud af.

Mentorordning er en stor hjælp

Men nu har de to foreløbigt sat hinanden i stævne otte gange, og den værste skepsis er for længst pakket væk.

- At skulle snakke med Lars om så personlige ting var lidt grænseoverskridende de første par gange, men jeg åbnede mig hurtigt op over for ham, fordi han selv er et meget åbent menneske, siger Frederik Høyberg.

Møderne bruger de blandt andet på 'de små skub', som de kalder det. Det handler om, at Frederik Høyberg skal lave små adfærdsændringer i hverdagen.

Læs også Slut med integrationsydelse: Shahi har succesfuld virksomhed

- Det, at få lov til at samarbejde med Frederik om at klæde ham lidt bedre på til et arbejdsliv eller livet i det hele taget, er berigende på en eller anden måde, siger Lars Præcius.

Og Frederik Høyberg glæder sig over, at han allerede kan mærke fremgang.

- Det har givet mig en struktur i hverdagen, som virkelig har hjulpet mig, så jeg ikke bare ligger derhjemme uden at få gjort noget, siger han og fortsætter:

Læs også Frivillige hjælper anbragte børn med lektierne

- Det har ligesom antændt en gnist under min drøm om at blive mekanikker, og det har givet mig en ny lyst til at gå efter det igen.

Frederik Høyberg og Lars Præcius mødes cirka en gang om ugen, og de er nu en tredjedel gennem deres forløb sammen.

I alt har knap 20 afdelingsledere og afdelingschefer fra Social- og Arbejdsmarkedsafdelingen i Randers Kommune sagt ja til at være en del af mentorordningen.

Du kan se mere om mentorordningen i videoen øverst på siden.