Købmanden er hyret: Nu får lokalsamfundet igen en dagligvarebutik

Efter lang tids søgen får beboerne i Øster Bjerregrav ved Randers nu igen en købmand og dermed et lokalt samlingssted.

I et halvt år har en gruppe lokale fra Øster Bjerregrav ved Randers kæmpet for at få en ny dagligvarebutik til byen efter, at Coop i august måned lukkede den lokale Dagli' Brugsen med en måned varsel. 

I oktober lykkedes det så at få pengene i hus til butikken, men i snart fem måneder har man ledt efter den helt rigtige købmand til at drive butikken.

Men til stor glæde for byen, er det nu lykkes. Det fortæller formanden for initiativgruppen bag den nye købmand, Svend Åge Nielsen, til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Det er super, at vi er lykkes. Vi har søgt siden oktober måned, og vi haft mange navne på tapetet, men der har været forskellige årsager til, at det ikke har kunnet blive dem. At være købmand er jo en livsstil, så det er vigtigt, at der er opbakning til det fra familien. Det har givet os lidt udfordringer. Det er jo ikke et 37 timers job, siger han. 

Nærheden har stor betydning  

Den nye købmand hedder Bo Møller og bor i Randers omkring 10 kilometer fra Øster Bjerregrav. Det er netop en af grundene til, at valget er faldet netop på ham, selvom der var to interessante kandidater tilbage til sidst. 

- Pludselig fik vi et positivt problem, siger Svend Åge Nielsen. 

- Men det var nok ham, som passede mest kemimæssigt med os. Og så bor han i Randers, så der var også lidt nærhed. Den anden, som også var meget attraktiv at få fat i, boede 80 kilometer væk, og der skulle jo træffes et valg, og så var det nok nærheden til byen, der gjorde det, siger han. 

Har gjort ondt på byens beboere 

Før Dagli' Brugsen lukkede i sommer, havde der været en brugs i den lille by i 107 år. Derfor gjorde det ekstra ondt på byens beboere da den lukkede. 

Både fordi det efterlod byens omkring 1000 beboere uden et lokalt sted at købe dagligvarer, hente og sende pakker og få medicin udleveret. Men også fordi det efterlod byen uden et samlingssted.

Derfor betyder det meget for byens beboere, at de nu kan se frem til en helt ny brugs. 

- Efter brugsen lukkede, fandt vi jo ud af, hvor stor betydning, det har for folks forståelse af byen. Det har virkelig gjort ondt på os derude, siger Svend Åge Nielsen

- Det er jo ikke kun et sted, hvor man køber mælk og havregryn, det er et samlingspunkt for byen. Da vi havde brugsen, var det der, man tilmeldte sig til alt og samlede ind. Alt det sociale samvær foregik gennem Brugsen. Det er gået op for mange, hvor stort et afsavn det er.  

Øster Bjerregrav set lidt fra oven. Byen ligger otte kilometer fra Randers og cirka fem kilometer fra motorvejsnettet ved E45.
Øster Bjerregrav set lidt fra oven. Byen ligger otte kilometer fra Randers og cirka fem kilometer fra motorvejsnettet ved E45.

Fik indsamlet 1.433.500 kroner til en "Min Købmand"

Derfor lykkedes det også initiativgruppen Bjerregrav Invest Aps, som Svend Åge Nielsen er formand for, at få indsamlet hele 1.433.500 kroner til en "Min Købmand". 

Initiativgruppen solgte nemlig anparter til 1000 kroner stykket, og byens borgere tog i stor stil imod tilbuddet, der gjorde, at de kom i mål med indsamlingen, som har gjort det muligt at købe den bygning, der før husede Dagli' Brugsen og renovere den indvendigt. 

En renovering, som de nu er i hus med, og hvor de om lidt er klar til at åbne den nye butik med Bo Møller i spidsen. 

- Vi havde planlagt at åben i midten af februar, men det er udsat til uge 12.  Det havde noget at gøre med, at vi skulle finde en købmand, siger han. 

Og byens borgere kan ifølge formanden for initiativgruppen godt glæde sig. 

- Vi har brugt næsten 1 mio. kr. på at renovere den. Den fremstår som en helt ny butik, siger han. 

Inden et borgermøde i Bjerregravhallen i september måned lavede Bjerregrav Invest denne liste med gode grunde til at have en lokal købmandsbutik i Øster Bjerregrav. Ifølge Bjerregrav Invest er der mange (!) gode grund til at have en lokal købmandsbutik i Øster Bjerregrav.
Inden et borgermøde i Bjerregravhallen i september måned lavede Bjerregrav Invest denne liste med gode grunde til at have en lokal købmandsbutik i Øster Bjerregrav. Ifølge Bjerregrav Invest er der mange (!) gode grund til at have en lokal købmandsbutik i Øster Bjerregrav.