Klimagader skal løse problemer med oversvømmelser i byen

I Randers har man valgt at få etableret såkaldte klimagader for at komme problemer med oversvømmelser til livs.

02:00

VIDEO: I Østergade i Randers kan de første plantekasser ses i byens første klimagade.

Hedebølger, tørke og oversvømmelser ses rundt om i hele verden og hele Danmark. Derfor arbejder flere østjyske kommuner på højtryk for at mindske problemerne. 

Læs også Historiske pæle ankommet til museum

En af kommunerne er Randers, hvor der nu bliver etableret såkaldte klimagader midt i byen.

- Vandet kommer oppe fra Thorsgade og vælter ned. Derfor vil vi gerne lave en mur af plantekasser til at bremse vandet og lede det den anden vej, fortæller Lisa Melgaard, der er projektleder for klimatilpasning og udvikling i Vandmiljø Randers.

Det er ikke noget, der sker hver dag, men når det sker, giver det massive problemer

Steffen Max Høgh, bæredygtighedsekspert 

De nye klimagader Østergade, Provstegade og Burschesgade, der bliver markeret med en grøn linje, skal demonstrere, hvordan klimatilpasningen kommer til at se ud i midtbyen i fremtiden.

Ifølge Lisa Melgaard, der er projektleder fra Vandmiljø Randers, er planen også at lukke for alle vejbrønde og dreje alle tagnedløbene. 

En fornuftig løsning

Ifølge en bæredygtighedsekspert er det en god løsning, man har fundet på i Randers.

- Det er meget fornuftigt, det de gør i Randers. Det drejer sig jo om at finde nogle løsninger, der kan håndtere al det her nedbør. Det er ikke noget, der sker hver dag, men når det sker, giver det massive problemer, siger bæredygtighedsekspert fra Bæredygtig Business Steffen Max Høgh.

Læs også Drøm om å-bad lider knæk – ingen opbakning til de store planer

Ifølge Vandmiljø Randers er løsningen samtidig den billigste på den korte og lange bange, selvom klimagaderne koster plads og parkeringspladser. 

Planen er, at klimagaderne skal etableres i løbet af efteråret.

Dog kan man allerede nu komme med input og få en dialog med Randers Kommune og Vandmiljø Randers i den første klimagade i Østergade. 

00:50

VIDEO: Hør bæredygtighedsekspert fra Bæredygtig Business Steffen Max Høgh fortælle mere om, hvilke klimaudfordringer byer som Randers vil opleve. 

Luk video