Kirke får altertavle til en million kroner: - Det er en meget stor dag

Kastbjerg Kirke har fået en helt speciel altertavle, som er den eneste af sin slags i hele Skandinavien

01:43

VIDEO: Den gamle altertavle er forandret med et moderne twist, hvilket gør den helt speciel.

 - Det er en meget stor dag, lyder det fra Peter Svejgaard, der er sognepræst i Kastbjerg Kirke nord for Randers.

Torsdag var der i kirken indvielse af et helt særligt stykke kirkerestaurering. Kirken har nemlig fået en ny altertavle til en million kroner.

Læs også Kirke i sorg: Grundlæggerens hoved er stjålet

- I Kastbjerg Sogn er der under 200 mennesker. Det er derfor noget af en begivenhed at få sådan et stykke centralkunst ind i kirkerummet, siger Peter Svejgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Den eneste af sin slags i Skandinavien

Den gamle altertavle er forandret med et moderne twist, hvilket gør den helt speciel.

- De billeder, som var historisk interessante men kunstnerisk totalt uinteressante, de skal væk, og så har jeg lavet keramik i en renæssance altertavle. Det er aldrig nogensinde lavet før i hele Skandinavien, fortæller kunstneren Peter Brandes til TV2 ØSTJYLLAND.

Sådan ser den nye altertavle ud. 

Det er nemlig heller ikke hvem som helst, der står bag. Det er nemlig Peter Brandes og Maja Lisa Engelhardt - nogle af landets mest brugte kirkekunstnere - der har stået for både farvesætning og nyfortolkningen, hvor netop Jesus’ fødsel er central.

- Det, vi ser i hovedfeltet på alteret, er en Betlehemsstjerne, og i Betlehemsstjernen er der indlagt oksen og æslet, der traditionelt set er et symbol på hedninger og jøder, og så ser man også jesusbarnet, fortæller Peter Svejgaard.

Altertavlen før restaureringen. 

Restaureringen af kirken har været undervejs siden foråret. I forbindelse med restaureringen stødte håndværkerne også på en hemmeligholdt krypt under alteret, hvor to kister fra 1600-tallet blev fundet.