Julemanden flytter til Randers

Skal bygge hus og værksted på stor grund

Jan Lund vil opføre julemandens kongsgård umiddelbart ved siden af Graceland Randers.

Der er langt til Grønland, og danske børn har derfor svært ved at komme i kontakt med den rigtige julemand. Det vil den nystartede fond Santa House gøre noget ved. 

Julemandens postkontor, værksted, café, mødesal, museum, stalden med rensdyrene og et stort legeland på julemandens kongsgård er nemlig på vej til Randers. Det skriver Randers Kommune i en meddelelse. 

Et flertal i byrådet har besluttet at støtte projektet og giver dermed Julemanden en byggegrund i julegave.

- Randers er ved at være kendt som de skæve ideers by. Det er her ideen om en indendørs tropiske regnskov blev født for omkring 20 år siden. I dag bliver Randers Regnskov årligt besøgt af 300.000 gæster. Vi er også blevet den europæiske hjemby for Elvis Presley med Graceland Randers, der snart kan fejre tre års fødselsdag. Med attraktioner som disse er det naturligvis i Randers, at Julemanden skal bo, siger borgmester Henning Jensen Nyhuus (S).

Julemand i 16 år

Bag fonden Santa House og julemandens kongsgård står den lokale iværksætter, Jan Lund. I 16 år har han og hustruen været julemand og julemor. 

I den forbindelse har Jan Lund tidligere arrangeret julefester for trængende børn flere steder i Danmark. Ligesom det den 24. december er blevet en fast tradition, at indlagte børn på sygehuset naturligvis skal have besøg af julemanden. 

Projektet med Kongsgården er derfor også meget mere end en turistattraktion.

- Min vision er at skabe et hus, der kan sprede glæde hos børn i alle aldre. Udover at det naturligvis forudsættes at blive en rentabel forretning, er mit fornemmeste mål gennem fonden at gøre en forskel for børn der har brug for støtte og hjælp, siger Jan Lund.

Opføres i træ

Kongsgården skal opføres i træ og den arkitekttoniske inspiration er hentet fra en Nordsvensk trækirke. 

Udover husets faciliteter påtænkes udendørs aktiviteter som julemarked og kælkebakke. Huset ventes også at blive hjemsted for julekoncerter til de større børn. 

Grunden, som Randers Kommune nu vil stille til rådighed for projektet, er på 17.770 kvadratmeter og har en værdi af tre millioner kroner. Rent juridisk kan kommunen stille grunden til rådighed, da modtageren er en velgørende fond.

Beslutningen om at støtte julemanden med en byggegrund blev mandag aften vedtaget i byrådet af et stort flertal på 28 ud af byrådets 31 medlemmer, bestående af Venstre, Konservativ Folkeparti, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og løsgængeren Erik Poulsen.