Jordskælv rystede i Randers

International EU-øvelse er i denne weekend årsag til skrig og skrål i Randers

02:18

I skyggen fra jordskælvs-katastrofen i Nepal danner Randers denne weekend ramme om en international EU-øvelse.

Formålet er at uddanne beredskabet til redningsaktioner i områder med jordskælv eller tsunami.

- Det er en katastrofeøvelse, hvor der har været et jordskælv, ligesom vi ser i Nepal, så det kunne ikke være mere virkeligt, siger Jens Poul Madsen, der er projektleder for Falck, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Randers Brandvæsen og frivillige fra det kommunale beredskab hjælper Falck med at afholde øvelsen, som har deltagelse af beredskaber fra Østrig, Belgien, Ungarn og Litauen.

Læs også Jordskælv ryster i Silkeborg

- De bliver nødt til at lære, at de ikke er der som separate enheder, men at de er nødt til at samarbejde med både det lokale beredskab, med andre internationale organisationer og med resten af de europæiske hold for at udøve en sammenhængende og effektiv europæisk indsats ved katastroferne, siger Leire Alonso Vicinay, der er assistent for Europakommissionen.

Til øvelsen er der bygget en hel katastrofe-by op, og statister er inviteret for at gøre det så realistisk som muligt.

- Når først det starter, rollespillet kører, de er sminket, og det bliver mørkt og koldt, så er det virkelighed. Så glemmer man, det er en øvelse, siger Peter Burholt, der er paramediciner og træner for Falck i Hjallerup.

I aften rykker øvelsen uden for katastrofe-byen, og der vil være aktivitet på havnen i Randers ved Verdo. Her skal en person reddes fra en kran.

Falck gør opmærksom på, at der er tale om en øvelse og ikke en reel hændelse.

Se en længere reportage fra beredskabsøvelsen i videoen øverst på siden.