Jonna og Jens fik firlinger:
11 år senere gik Jonna i sort

Forældre til firlinger ser tilbage på et kvart århundrede som mor og far til fire.

De skriger.
Der er fire af dem, og lyden går i dit hjerte og i din trætte, trætte hjerne.
Du står ved puslebordet 24 gange hver dag. Bleerne købes pallevis.
Vaskemaskinen kører uafbrudt. Fire sæt babytøj skal hænges op, foldes sammen og sorteres, så de kommer i de rigtige skuffer.
Babyerne skal alle have flaske og nærhed og kærlighed.

Jeg kunne ikke magte noget som helst. Jeg var helt langt ude og røg på sygehuset

Du skal støvsuge, gøre toiletter rene og underholde venner og familie, der selvfølgelig vil se firlingerne.
Du får alt for lidt søvn. Du er kronisk træt. Det fortsætter dag ind og dag ud.
Nå ja, og så er en af dine små piger født med et alvorligt handicap.

I september

Det er den situation, Jonna og Jens Christensen fra Helstrup ved Randers står i ved udgangen af 1993.
De er netop blevet forældre til firlingerne Linette, Lisbeth, Line og Anne. Anne er hjerneskadet.
Pigerne bliver født inden for 310 sekunder på en septemberdag. Alle fire er små. Den mindste vejer kun 1150 gram. Den største er 1605 gram. Der skal et kejsersnit til. Det er standardprocedure.

Jonna og Jens har forsøgt at få en baby i syv år, og det er ikke et tilfælde, at det ender med fire. I hvert fald skal der en hormonindsprøjtning til for at skabe nyt liv.
I Danmark kommer der kun firlinger til verden ved én ud af en halv million fødsler.
Vennerne joker med at løbe skrigende væk, men Jonna og Jens føler sig velsignede.
- Vi havde ikke regnet med, at vi ville få lov til at opleve at få småfolk i huset. At der kommer fire, overgår det hele, siger Jens.
Jonna kommer dog til at betale en pris for livet som mor til fire.

I medierne

Det er spændende at dele erfaringer og udfordringer med andre forældre, der er i samme situation. Det gjorde Jonna og Jens engang. Til et arrangement for firlingeforældre.
I dag er Jonna og Jens det eneste par, som stadig er sammen, fortæller de.

Hvert 2. år bliver der i Danmark gennemsnitligt født

Kilde: Danmarks Statistik

Det er hårdt at have firlinger, men Jonna og Jens får tingene til at fungere. Den lille Opel Kadett, de to havde, da pigerne kom til verden, er skiftet ud med en rød Volkswagen-minibus.

Der bliver lagt mærke til firlingerne. Se og Hør kommer forbi. Det samme gør Familiejournalen. Kurt Leth besøger familien to gange i det legendariske TV2 ØSTJYLLAND-program "Kurt kom forbi".

For at få en smule alenetid går Jonna og Jens til folkedans en aften hver uge. Folkedansen smitter dog af på børnene, og dansen ender med at blive en hyggelig familieaktivitet.

I sort

Årene går. Jens passer sit arbejde som greenkeeper i Hammel Golf Klub. Jonna arbejder som blomsterdekoratør.
Jonna og Jens vil ikke gøre forskel på deres 11-årige børn, men det bliver de nødt til.
- Vi skulle hele tiden kæmpe for at få Anne fremad. Jeg følte ikke, jeg kunne være der for dem alle fire. Det er ikke sjovt. Slet ikke, siger Jonna.

Det bliver besluttet, at Anne skal tilbringe nogle dage om måneden på døgninstitutionen Holberghus.
Parret føler atter, at de svigter som forældre, og Jonna er bekymret.

En dag går hun i sort.
- Det kom lige pludselig. Jeg kunne ikke magte noget som helst. Jeg kunne knapt lave mad til pigerne. Jeg var helt langt ude og røg på sygehuset, siger hun.
Jonna er ramt af stress, lyder meldingen fra lægerne.
Det tager hende et halvt år at komme på ret køl. Hun må skære arbejdstiden ned til 25 timer om ugen.

I munden på hinanden

Tid er en konstant mangelvare, mens firlingerne vokser op.
Linette, Lisbeth og Line har fra de var små vænnet sig til, at den der taler først og højest bliver hørt. De dage, Anne er på institution, er det nemmere for Jens og Jonna at følge med.
I skoleårene går de tre L-piger i samme klasse på Munkholmskolen i Randers. Anne går i en specialskole.

De fire piger har vidt forskellige personligheder.
Linette vil gerne have styr på tingene og vide, hvad der skal foregå. Line er populær og samler andre børn omkring sig. Lisbeth er fræk - og kommer tit til skade. Anne er mild og har let til smil. Hun er også en fighter.

Inden firlingerne fra Helstrup blev født, blev der sidst født fire piger på én gang i Danmark i 1955.

Kilde: Danmarks Statistik

Det kan næppe overraske nogen, at det koster mange penge at have fire børn. Der skal spares op til jul og pigernes fælles fødselsdag. Det kan koste Jonna og Jens nær 10.000 kroner, når pigerne fylder år.
De 7500 kroner, parret får i børnepenge fra pigerne er 7-14, falder altid på et tørt sted.
Op til pigernes konfirmation, bliver Jonna atter ramt af stress. Hun må sygemeldes, men kommer ret hurtigt på benene igen.

I realiteten

Det kan måske lyde som, at historien om Jonna, Jens og firlingerne er en historie om bekymringer og stress og jag (det er til dels også).
Det er også en historie om kærlighed ad libitum - om sammenhold og sejre. De gode minder fylder mest for Jonna og Jens. De smiler begge meget. De har taget tingene, som de kom. Rejst sig op, når de er faldet.

Jonna og Jens må siges at være erfarne forældre. Hvis de skal give et godt råd til andre travle forældre, der forsøger at jonglere mange bolde i luften, er det struktur. Klar struktur og samarbejde.
- Vi blev enige om, hvilken plan der skulle lægges, og så bakkede vi hinanden op. Så fik pigerne også det samme svar fra begge, og der opstod ikke konflikter. Det synes jeg, vi var gode til, siger Jens.

Man må også gerne involvere børn i det huslige arbejde, lyder det. Linette, Lisbeth og Line har fra en tidlig alder fået små opgaver i hjemmet. De har lært at løse udfordringer selv. Det har gjort dem selvstændige.

I dag

L-pigerne flyttede fra hjemmet i Helstrup, inden de fyldte 20 år. Lisbeth allerede som 16-årig. Det var svært for Jonna og Jens at vænne sig til stilheden. De måtte anskaffe sig en hund for at sikre lidt liv i huset.

Firlingerne er nu 26 år, og Jonna og Jens er stolte over de mennesker, pigerne er blevet til.
Linette bor ved Silkeborg, og Line og Lisbeth er flyttet til Nordjylland. Anne bor på et bosted i Randers og kan kommunikere med de andre via sms og computer. En dag om ugen er hun hjemme ved sine forældre.

Pigerne har meget kontakt til hinanden og mødes jævnligt. Deres fælles fødselsdag bliver stadig fejret sammen, så de må skiftes til at holde fest hvert fjerde år.
Selvom pigerne er forskellige, fornægter det sig ikke, at de er firlinger: Når de mødes, har de ofte det samme tøj på. De vælger det samme til aftensmad. L-pigernes kærester er alle tømrere.
Den røde Volkswagen-minibus kan stadig køre. Den holder klar i indkørslen, hvis hele familien skal på tur.

Tilrettelæggelse, reportage og video

Sofus Sten Hansen


Tekst

Sten Brøgger


Redaktør

Asbjørn Andersen


Layout og udvikling

Frederikke Schmidt