- Jeg vil trække vejret og leve

Kommune sætter fokus på KOL-patienter

03:58

1 af 2

Forestil dig, at det er en næsten umulig opgave at gå ned af trapperne fra 1. sal, at stå op og skrælle kartofler eller bare det at redde sin seng. Det er desværre virkeligheden for mennesker, der i svær grad lider af lungesygdommen KOL.

I Randers forsøger man nu at klæde patienterne bedre på, så de kan lære at leve med sygdommen. Det sker ved hjælp af KOL-rehabilitering, der blandt andet består af hård fysisk træning.

Mange af patienterne tilknyttet den nye rehabiliteringsindsats har tidligere forsøgt at undgå at blive forpustet, fordi det er så ubehageligt.

- Det, vi forsøger, er at få borgeren til at opleve, at når vedkommende selv presser sig ud i de situationer, så kan jeg faktisk meget nemmere holde til hverdagstingene, siger fysioterapeut Tina Bruhn, der er tilknyttet KOL-rehabiliteringen i Randers Kommune.

Hård træning til 75-årige

Formålet med rehabiliteringen er at flytte KOL-patienterne fra en inaktiv livsstil til en livsstil med fart over feltet.

Bent Dichmann er KOL-patient og har kun 38 procent af sin lungekapacitet tilbage, og han er nu tilknyttet genoptræningen. Han oplever, at det er nemmere at komme igennem hverdagen, når han holder sin muskelstyrke ved lige.

- Jeg vil gerne kunne trække vejret og jeg vil også gerne leve, og hvis jeg ikke hele tiden sørger for at holde min fysik i orden, så vil det hele tiden være min lidelse der kommer i fokus, siger 75-årige Bent Dichmann til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Randers Kommune laver rehabiliteringsindsatsen i samarbejde med Danmarks Lungeforening.

Hør Bent Dichmanns historie og se reportage fra hans træning ved at klikke på videoen øverst i artiklen.