- Ingen gider at høre om krig og ødelæggelse

Randers har 550 veteraner. I dag åbnede en café, hvor de kan snakke og møde forståelse

02:01

I dag åbnede en ny café for veteraner i Randers. Med til åbningen var Nils Jakobsen, der var udsendt til Bosnien i 1995 og 1996.

- Når du kommer hjem og har været udsendt, og du har haft nogle rigtig stærke oplevelser, så er det svært for ens nærmeste familie at forstå det, siger Nils Jakobsen.

Læs også Norddjurs Kommune vil hjælpe veteraner i job med ny aftale

Han havde store problemer med at bearbejde de oplevelser, han havde haft.

- Det, som man har fået at vide, er, at du skal snakke så meget som muligt om det. Men der er ikke rigtig nogen, der gider at høre om det. Krig og ødelæggelse bliver man hurtigt træt af at høre om.

Netop snak og forståelse er omdrejningspunkt for den nye café i Randers. Det gælder også for de pårørende.

- Alle os der render rundt her i Danmark, vi kan overhovedet ikke sætte os ind i, hvad de har været ude i. Vi kan snakke med dem og støtte dem, men de har også brug for at snakke med hinanden. Det er der mulighed for her, siger Irene Jørgensen, der er veninde til en veteran.

Læs også Der kommer flere og flere cafeer for krigsveteraner

Næsten hver femte udsendte kommer hjem med fysiske eller psykiske mén.

- Det har store konsekvenser, hvis man ikke kan få hjælp, når man har behov for det. Derfor er det også endnu mere vigtigt, at man får et tilbud, hvor man kan henvende sig med helt legitime spørgsmål og få hjælp eller svar, siger Nils Jakobsen.

Håbet er, at de 550 veteraner, der er i Randers Kommune og deres pårørende, kan mødes og snakke om de oplevelser, der kan give psykiske mén og sygdomme.

- Bare vi kan hjælpe én, har vi gjort vores arbejde, men vi kan håbe på, at vi kan komme ud til alle veteraner og pårørende i hele området og vise, at der er et tilbud, siger Nils Jakobsen.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om åbningen af den nye café for veteraner i Randers.