Ikonisk pladestudie i flammer: - Det er som at miste lidt af sig selv

Ingen umiddelbar forklaring på stor brand i Puk Recording Studios nord for Randers.

Flammer hærgede mandag morgen Puk Recording Studios ved Randers.

- Da vi kom derud, var der flammer op fra taget, forklarer vagtchefen ved Østjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND.

Grundlæggeren af studiet, John "Puk" Quist, vågnede, da han fik den triste besked fra en ven.

- Jeg har det faktisk underligt. Ja, en mærkelig kedelig fornemmelse. Det er faktisk ligesom at miste lidt af sig selv, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Anmeldelsen om branden kom kort før klokken 05 mandag morgen. Ilden havde taget så godt fat, at brandvæsenet om formiddagen stadig var i gang med slukningsarbejdet.

- Det er først, når branden er slukket, at vi kan undersøge, hvordan det er sket. Der er sket stor skade på bygningen. Men vi formoder ikke, der er nogen, som er kommet til skade, siger vagtchefen ved Østjyllands Politi.

quote Det er faktisk ligesom at miste lidt af sig selv

John "Puk" Quist

Puk Recording Studios har været rammerne for indspildninger af album for store musikkunstnere. Blandt andre Depeche Mode, TV-2 og Volbeat har indspillet musik i studierne. Også Elton John og George Michael har benyttet faciliteterne.

Tidligt mandag morgen klokken 04.48 blev Østjyllands Politi alarmeret, da flammer stod op fra taget på Puk Recording Studio.

Bygninger med sjæl

I 1992 overtog Peter Klokker Fink Iversen driften og købte hele studiet frit af aktieselskaber i 1999. 

Selvom han ikke har noget med bygningerne at gøre længere, rørte det ham at se væggene fra sin fortid brændt ned til små træsplinter og kul.

- Det er ikke så meget bygningerne. Det er mere de minder, der ligger der. Jeg gik derude i dag, og der kom billeder frem fra gode tider. Det er et trist punktum, men det er mest minder, vi tabte i dag, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Det er et trist punktum, men det er mest minder, vi tabte i dag.

Peter Iversen

Branden får ikke konsekvenser for selskabet Puk Recording Studios, da det er flyttet fra de store lokaler. Der er ikke længere brug for det samme udstyr til at producere musik.

- Jeg bliver ked af det. Trist over al den energi, vi har lagt i det, som går til spilde. Men det er jo også en slags punktum. Det er mest trist, når man går derude. Vi har haft mange personlige relationer og gode minder. Men bygningerne var også en klods om benet. Så det er en ambivalent følelse, siger Peter Iversen.

Vindmøllefirmaet Wind Estate ejer nu bygningerne.

En stjerne-tid

Grundlæggeren af Puk Recording Studios, John ”Puk” Quists, fik altså samme triste nyhed tidligt mandag morgen.

- Jeg vågnede til en Messenger-besked fra en ven, der skrev, at studiet var i brand, siger John Quist til TV2 ØSTJYLLAND.

Han solgte studiet for mange år siden, men ser tilbage på en tid med verdenskendte musikere, den engelske presse og swimmingpool i baghaven.

- Det var en stor tid for studiet. Man kunne ikke forestille sig det samme i disse tider, for alle kan jo indspille derhjemme nu. Vi havde jo udstyr for flere millioner kroner, siger John Quist.

John Quist begyndte byggeriet af studierne sammen med sin ekskone, Birte Quist, tilbage i 1977.

De begyndte med én bygning, men det udviklede sig løbende i takt med, at store kunstneres popularitet voksede.

Studierne stod helt færdige i 1986, og blot et år efter trådte Wham-stjernen George Michael ind ad døren for at starte sin solokarriere.

- Det var spændende at komme op i de navne. Men i bund og grund var de jo bare rare mennesker, siger John Quist.

Ifølge John Quist flygtede kæmpestjernerne til Randers, fordi de kunne være i fred, og ikke blev forstyrret af alle mulige mennesker - og pressen.

Elton John indspillede i 1988 nummeret ”Sleeping with the Past” på Puk Recording Studios.
Elton John indspillede i 1988 nummeret ”Sleeping with the Past” på Puk Recording Studios. Foto: Gil Cohen-Magen - Ritzau Scanpix

Særligt den engelske presse var et problem for Elton John, der i 1988 indspillede ”Sleeping with the Past”.

- Det var i den periode, hvor han blev skilt fra Renate Blauel, og han var meget populær i den engelske presse. De stod på naboens marker og forsøgte at få billeder ind på bygningerne og studierne. Der kom fire sikkerhedsvagter. Det var nødvendigt. Pressen er så frække, siger siger John Quist.

George Michael indspillede hitalbum hos "Puk"

Der lå et vist pres på George Michael, da han i 1987 begyndte indspilningerne af sit første soloalbum, "Faith".

George Michael optræder til en hyldestkoncert for Freddie Mercury på Wembley Stadium i London
George Michael optræder til en hyldestkoncert for Freddie Mercury på Wembley Stadium i London Foto: Dylan Martinez/Reuters/Ritzau Scanpix

Bag den britiske musiker lå nemlig en årrække, hvor den nu afdøde sanger havde stået i spidsen for den hyperpopulære popduo Wham!, der havde solgt millioner af plader.

Men George Michael mente, at tiden var inde til at begynde sin solokarriere, og et af de første stop på den rejse var hos John "Puk" Quist, der dengang drev Puk Recording Studios ved Randers.

- Han indspillede sit album her, og han arbejdede utroligt hårdt. Han gik i gang om morgenen, og så indspillede han til langt ud på natten, fortæller John Quist.

Det slog ham især, at George Michael var en mere jordnær person end nogle af de andre stjerner, der havde indspillet i studiet lige uden for Randers.

- George Michael var en vældig rar og afbalanceret person, da jeg kendte ham. Han var hyggelig og venlig, og han fremstod ikke som mange andre af de store musikere, som godt kunne være lidt vanskelige, siger John Quist.

"Faith" blev udgivet i slutningen af 1987. Det toppede hitlister over hele verden og blev blandt andet det bedst sælgende album i USA i 1988.

VIDEO: Se et tv-indslag om branden i det ikoniske musikstudie.