Ikonisk herregård til salg: Husede flygtninge under krigen

Helstedgård i det nordlige Randers syner i dag ikke af meget, men stedet emmer af historie

Det kan godt være, at vinduerne i dag er smadrede, at træer spærrer flere indgange, og at graffiti skæmmer husmurene.

Men Helstedgård ud mod Hobrovej i det nordlige Randers gemmer på meget mere, end det lidt triste ydre i dag signalerer.

I dag står der kun en meget forfalden hovedbygning tilbage. Men før i tiden boede her en rig hestehandler, herregården har været brugt som flygtningelejr, og så har amerikanere boret efter olie i området.

- Helstedgård rummer en spændende historie, og rigtig mange mennesker har gennem tiderne haft deres gang på herregården. Da den rige hestehandler Christian Rasmussen opførte gården i årene 1917-1919, var det et stort og imponerende byggeri, der dominerede i bybilledet, fortæller Tina Jensen fra Randers Stadsarkiv til TV2 ØSTJYLLAND.

Her ses de hvide længer, der frem til 1976 var en del af Helstedgård.
Her ses de hvide længer, der frem til 1976 var en del af Helstedgård. Foto: Randers Stadsarkiv

Ifølge arkivets oplysninger købte Christian Rasmussen også to bagvedliggende gårde ’Fiskergården’ og ’Grønlyst’, hvilket øgede hans grund til hele 130 hektar i Helsted.

I 1919 stod så en meget moderne og velfungerende landbrugsejendom bestående af 55 malkekøer, to tyre og 50 ungkreaturer, ligesom også søer, høns og arbejdsheste var en del af det imponerende landbrug.

quote Under 2. verdenskrig blev gården ombygget og brugt til at huse tyske flygtninge, der kom til Danmark

Tina Jensen, Randers Stadsarkiv

- Hvor længe Rasmussen ejede gården, er vi ikke sikre på, men under 2. verdenskrig blev gården ombygget og brugt til at huse tyske flygtninge, der kom til Danmark, siger Tina Jensen.

I lokalhistorisk arkiv ligger nemlig tegninger til ombygningen, der konkret viser, hvordan der blev gjort plads i staldbygningerne til de mange flygtninge. 

Borede efter salt, olie og helium

Flygtningene boede dog ikke i mange år på gården, for i begyndelsen af 1950’erne blev Helstedgård hjemsted for et af de mest eksotiske projekter i Danmark på denne tid.

Firmaet DAPCO (Danish American Prospecting Co.) undersøgte den jyske undergrund for salt, olie og helium, og det gjorde man med udgangspunkt fra Helstedgård.

- De første boringer blev faktisk foretaget i 1949, og frem til 1957 borede DAPCO i Svejstrup, Tånum, Helsted, Kondrup, Borup, Lime, Skalmstrup og Mellerup. Helstedgård blev så brugt til at opbevare udstyr og være et slags dansk hovedkvarter, siger Tina Jensen.

Den seneste beboer på Helstedgård var en ældre dame, hvis slægtninge nu har fået opgaven at sælge boligen.
Den seneste beboer på Helstedgård var en ældre dame, hvis slægtninge nu har fået opgaven at sælge boligen. Foto: Home Randers

Helstedgård var altså stadig et eksotisk sted, ligesom da den rige hestehandler Rasmussen huserede på den enorme grund. Men i begyndelsen af 60’erne blev stedet pludselig mere folkeligt.

Specialarbejderskolen Hvidemølleskolen rykkede nemlig ind i de store avlsbygninger på Helstedgård, og frem til 1976 blev både faglærte og ufaglærte uddannet fra skolen i Helsted.

- I foråret 1976 blev længerne til Helstedgård så revet ned, og kun hovedbygningen, som også står der i dag, var tilbage. Frem til i dag har det været privat bolig, forklarer arkivaren.

quote Det er da meget specielt at skulle sælge Helstedgård. Alle har en mening om stedet, og mange har en historie knyttet til herregården.

Peder Jacobsen, ejendomsmægler

Nu er Helstedgård sat til salg af en lokal ejendomsmægler, der er beæret over at have fået muligheden for at sælge den historiske bygning.

Koster meget at gøre beboelig

- Det er da meget specielt at skulle sælge Helstedgård. Alle har en mening om stedet, og mange har en historie knyttet til herregården. Vi kan se på vores hjemmeside, at rigtig mange har været inde og se salgsopstillingen. Der er stor interesse for stedet, siger ejendomsmægler hos Home Peder Jacobsen til TV2 ØSTJYLLAND.

De senere år har en ældre dame boet i den tilbageværende bygning, som med tiden er forfaldet meget. I salgsopstillingen fremgår det da også, at standen mildest talt er dårlig.

Flere af indgangene til hovedbygningen er den dag i dag spærret af væltede træer og store grene. Ejendomsmægleren fraråder da også folk at besigtige boligen på egen hånd.
Flere af indgangene til hovedbygningen er den dag i dag spærret af væltede træer og store grene. Ejendomsmægleren fraråder da også folk at besigtige boligen på egen hånd. Foto: Home Randers

- Ejendommen fremtræder overalt i meget dårlig stand - her vil du skulle bruge mange penge på at gøre ejendommen beboelig igen. Her er intet i ejendommen som kan bruges - her er f.eks. ingen varme, vand eller el-installationer, lyder det.

Home har vurderet ejendommen til knap fire mio. kr., men den kan ende med at blive solgt for både mere og mindre. 

Helstedgård udbydes nemlig i såkaldt licitation, hvor interesserede skal komme med et bud senest mandag den 22. maj kl. 12 i en lukket kuvert, og så er det købers egen opgave at undersøge, hvad der er muligt at gøre med den ramponerede ejendom.

- Helstedgård er fredet i kategori 2. Så om det er muligt at rive hovedbygningen ned og lave eksempelvis rækkehuse på grunden, skal køberen finde ud af, forklarer Peder Jacobsen.

Du kan se flere billeder og salgsopstillingen her.