I dag skal ministeren igen forholde sig til Rasmus-sagen

Enhedslisten har kaldt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd i sagen om Rasmus Dalgaard fra Randers. Partiet kræver, at ministeren vil lægge op til nye forhandlinger på beskæftigelsesområdet.

Torsdag eftermiddag skal beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) igen forholde sig til Rasmus Dalgaards sag – eller PTSD-sagen, som den også er kendt som.

Enhedslisten kaldte før sommerferien ministeren i samråd.

- Dem, der stiller sig frem, gør det ikke for deres egen skyld. De gør det for, at andre ikke skal ende i samme situation som dem selv. Det mindste, vi kan gøre, er at konfrontere ministeren og gøre ham klar over, at det ikke er enkeltsager, men et generelt problem med lovgivningen, forklarer Victoria Velasquez (EL).

SAGEN KORT

I 2015 bliver Rasmus Søndermølle Dalgaard sygemeldt fra sin læreplads som smed med stress og depression.

Rasmus bliver i 2017 og 2018 udredt for svære søvnproblemer. Samtidig finder man ud af, at han lider af Asperger og ADD.

Fra August 2016 frem til 2021 bliver Rasmus sendt ud i forskellige virksomhedspraktikker. Først hos Tradium, siden hos Randers Jagt og Fiskeri, Netto og DesignSmedien. Rasmus’ timeantal falder for hver gang, så han nu kun er i stand til at arbejde 2-3 timer i ugen.

I november 2021 advarer Rasmus’ egen læge mod, at han bliver sat i yderligere afprøvning. Det vil kun gøre hans tilstand værre, og i værste fald risikerer han at udvikle PTSD-lignende symptomer.

I januar 2022 tilkender jobcentret Rasmus et treårigt ressourceforløb, der skal udvikle hans arbejdsevne.

I februar 2022 får Rasmus konstateret PTSD og kronisk udbrændthed hos en psykiater. Det er konklusionen, at ”det konstante pres (fra jobcentret, red.) på RSD har medført en kompleks posttraumatisk belastningsreaktion.”

Familien klager over ressourceforløbet, og i april 2022 vælger kommunen at droppe ressourceforløbet. 

I august 2022 får Rasmus tilkendt førtidspension. 

Enhedslisten var ikke en del af den ellers brede aftale, regeringen i 2013 landede om en reformering af kontanthjælpssystemet. Det er den aftale, der har medført, at blandt andet ressourceforløb eksisterer i dag.

Derfor har partiet flere gange appelleret til, at der bliver lagt op til nye forhandlinger. Senest da TV 2 sendte dokumentaren ”Håbløst Arbejde”. Forligspartierne, og dermed ikke Enhedslisten, er netop nu i forhandlinger om reformen.

Derfor mener Victoria Velasquez (EL) også, at samrådet er perfekt timet.

- Før jeg bliver tilfreds, skal ministeren være klar til at opsige reformen og forhandle om et alternativ. Jeg håber, at Peter Hummelgaard (S) bliver så konkret, at han vil tilkendegive, hvad regeringen vil gøre i forhold til lovændringer, siger Victoria Velasquez (EL). 

Ikke første gang

Allerede dagen efter Rasmus Dalgaard stillede sig frem hos TV2 ØSTJYLLAND og fortalte sin historie, forholdt ministeren sig til den.

Rasmus Dalgaard fik i august tilkendt en førtidspension.
Rasmus Dalgaard fik i august tilkendt en førtidspension.

Dengang kaldte han sagen ”ulykkelig” og understregede, at jobcentrets indsatser ikke må forværre borgerens helbred.

- Jeg synes efterhånden også, at vi har set alt for mange af disse sager. Både kommunerne og KL er altså også nødt til at tage ansvar for at sagerne bliver behandlet ordentligt og korrekt, sagde han.

Torsdag er det så Peter Hummelgaard (S) selv, der skal finde svarene frem. Kommunernes Landsforening og Dansk Socialrådgiverforening har også tidligere skudt bolden tilbage til Christiansborg og peger på, at det er lovgivningen den er gal med.

Rasmus fik ro

Rasmus Dalgaard er ikke længere tilknyttet jobcentret. Efter det syv år lange forløb blev han i august tilkendt førtidspension.

- Det er surrealistisk. Det har været så lang en kamp, så hård en kamp i så mange år, og så pludselig få at vide, det er slut nu. Det er ikke helt gået op for mig endnu, sagde Rasmus Dalgaard til TV2 ØSTJYLLAND, umiddelbart efter han havde fået afgørelsen.

På baggrund af Rasmus Dalgaards sag har byrådet i Randers Kommune også valgt at få lavet en ekstern undersøgelse af Jobcentret.

Resultaterne af den undersøgelse forventes at være klar i slutningen af året.