I år skal de første kopier af Randers stå klar i Kina

Igennem flere år har et projekt været i gang, der skal ende ud med kopier af Randers-bygninger i flere kinesiske byer. Efter planen skal de første bygninger stå færdige i år.

Det lyder måske både skørt og en smule vanvittigt, men snart vil dele af Randers by stå klar i Kina. 

Projektet blev for første gang annonceret i 2018, og efter planen skulle de første bygninger have stået klar i Kina i oktober sidste år. Det er dog blevet udskudt til i år. 

- Det forventes, at der i stedet vil være soft-opening (i Huainan, red.) under det kinesiske nytår (den 1. februar), mens hele projektet forventeligt indvies omkring den 1. maj, skriver Terese Scheller Sandvei, udviklingskonsulent for Randers Kommune, i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.

Udskydelsen skyldes, at det kinesiske ejendomsudviklingsfirma Evergrande gik konkurs, hvilket har fået den kinesiske regering til at øge kravene til projekter som Randers-projektet. 

Udover projektet i Huainan er der også et mini-Randers på vej i en anden storby.

- I Jiaxing er jorden købt, og det sidste designforslag er fremsendt til regeringen. Her afventer vi regeringens godkendelse, som forventes at komme i slutningen af januar. Byggeriet forventes påbegyndt senest den 1. april. Byggeriet i Jiaxing kommer til at indeholde 10.000 kvadratmeter inklusiv opførelse at Randers Rådhus, skriver Terese Scheller Sandvei. 

Skal lokke folk til Randers

Planen er dog, at Randers-kopierne ikke kun skal opføres i Huinan og Jiaxing, men også i andre kinesiske byer. Der er dog endnu ingen dato på.

- Jeg tror ikke, at der er nogen af os, der ved, hvornår det bliver. Vi tror ikke på noget, før første spadestik er taget, siger erhverv- og bosætningschef i Randers Kommune Alex Weinreich til TV2 ØSTJYLLAND. 

Han fortæller, at målet med projektet er at sætte Randers på verdenskortet. 

- Vores ide er at få sat fokus på Randers så mange steder som muligt, siger Alex Weinreich. 

Håber I så, at det kommer til at vælte med kinesiske turister til Randers?

- Haha. Det var en af mulighederne, men det tror jeg ikke på. Men kan det give noget omtale, så folk kommer til Randers, så vil vi blive rigtig glade. 

Temabyer

I 2019 kunne borgmesteren i Randers, Torben Hansen (S), løfte sløret for, at der i alt skulle bygges kopier af Randers Midtby seks forskellige steder i Kina. 

- Det er en mulighed for at fremvise vores by og dens historie, og jeg tror, at det her vil gøre randrusianerne endnu mere stolte af deres by, sagde Torben Hansen dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

Torben Hansen (S) tror, at projektet kan gøre randrusianerne endnu mere stolte af deres by.
Torben Hansen (S) tror, at projektet kan gøre randrusianerne endnu mere stolte af deres by.

Ifølge borgmesteren bliver der tale om deciderede temabyer, hvor kinesiske turister blandt andet kan besøge rådhuset, Helligåndshuset og skøjte på en plast-skøjtebane, der leveres af et randrusiansk firma.

- Kineserne kan rigtig godt lide de mange middelalderhuse og små, krogede gader i vores midtby. Kina er et kæmpe stort land med rigtig mange store byer, og jeg tror, de synes, vores midtby er hyggelig, fortalte Torben Hansen i 2019.