Hvidsten-gruppen 2 er på vej: Breve og pårørende søges

Regner Grasten er i fuld gang med researchen til opfølgeren på biografhittet Hvidsten Gruppen. Lige nu leder de med lys og lygte efter kilder

05:08

Den første film om Hvidsten-gruppen blev filmet i både Hvidsten og Albertslund. Lige nu er Regner Grasten igang med at researche til opfølgningen.

Over 750.000 købte billet til den prisbelønnede film om Hvidsten-gruppen, da den gik i biografen i 2012. Det gør den til en af de mest sete danske film i nyere tid, og nu er en ny film om modstandsgruppen fra Randers lige om hjørnet. I øjeblikket er der fuld gang i researchen.

- Vi vil rigtigt gerne i kontakt med personer, der har sidder i tugthuse eller koncentrationslejre i Tyskland. Hvis der er pårørende, der ligger inde med beskrivelser og breve, så vil vi meget gerne høre fra dem, sagde instruktør Regner Grasten i aften til TV2 ØSTJYLLAND.

Krig er så forfærdeligt, og det her er en del, man sjældent hører om. Jeg synes, det er meget vigtigt at fortælle, hvor stort et offer de her familier havde.

Regner Grasten, filminstruktør

Med base i kroen og den lille by dannede Hvidsten-gruppen en af de mest succesfulde nedkastningsgrupper i Danmark. Hovedparten af modstandsgrupper i Jylland brugte ammunition og våben, der var blevet kastet ned over Hvidsten.

 

Gruppen blev arresteret i 1944, og otte af medlemmerne blev henrettet af tyskerne.

- Vi har hørt så meget om modstandsbevægelsen og den tragiske udgang på Hvidsten-gruppen om dem, der blev henrettet. Men fakta er faktisk, at rigtigt mange af dem, der kom i fængsel eller koncentrationslejr i Tyskland, også fik en dødsdom, siger Regner Grasten.

Læs også Ny film på vej om østjysk modstandsgruppe

08:20

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND fulgte optagelser til den første film og bragte i 2012 et længere indslag fra Hvidsten.

Luk video

Hovedparten af optagelserne foregik i 2012 i Albertslund, hvor der var blevet opbygget tro kopier af kroen fra Hvidsten nord for Randers.

Nogle få optagelser foregik dog også i Hvidsten, og for de medvirkende var det dengang en speciel oplevelse.

Marie Bach Hansen spillede i 2012 Tulle Fiil i Hvidsten Gruppen. Arkiv

- Det var en stor oplevelse at sige goddag til Tulles barnebarn, der nu har kroen. Det var et helt vildt clash i tid og sted at stå der og give ham hånd, sagde skuespillerinde Marie Bach Hansen i 2012, hvor hun spillede Tulle i filmen.

2'eren i serien kommer til at handle om de efterladte til især Fiil-familiens modstandsfolk, som blev henrettet i den første film. For Regner Grasten er det vigtigt også at fortælle historien om, hvad der skete for de andre efter henrettelserne.

03:16

VIDEO: I august 2017 døde det sidste medlem af Hvidsten Gruppen, Svend Egon Andersen. Han flygtede til Sverige og undgik at dele skæbne med flere af modstandskammeraterne, der blev henrettet. Se et interview med ham her. 

Luk video

- Helt ned til børnebørnene har familien været påvirket af det. Krig er så forfærdeligt, og det her er en del, man sjældent hører om. Jeg synes, det er meget vigtigt at fortælle, hvor stort et offer de her familier havde, siger Regner Grasten.

Efter planen begynder filmholdet optagelserne i foråret 2020, og så skulle der gerne være premiere i biograferne senere samme år.

Læs også Det sidste medlem af Hvidstengruppen er død