Hjorteavler er hamrende ked af det - nu kræver politikere handling

En hjorteavler og en række politikere appellerer nu til, at de nye EU-regler om øremærkning skal lempes - både på nationalt og EU-plan.

En række østjyske politikere efterlyser lempelser af de nye EU-regler om øremærkning af hjorte, som træder i kraft næste år.

Det sker, efter flere hjorteavlere frygter for at dreje nøglen om, da de ikke kan leve op til de nye krav om at øremærke deres hjorte i indhegning.

- Det giver jo sig selv. Det kan ikke lade sig gøre. Jeg kan ikke komme til dem, siger hjorteavler Jacob Hald til TV2 ØSTJYLLAND. 

Hjorteavler Jacob Hald fra Randers Hald kan ikke leve op til de nye EU-regler om øremærkning af hjorte i indhegning.
Hjorteavler Jacob Hald fra Randers Hald kan ikke leve op til de nye EU-regler om øremærkning af hjorte i indhegning.

En sag for fødevareministeren

En af politikerne er europaparlamentarikeren Asger Christensen (V), som mener, at de danske myndigheder overfortolker de nye regler fra EU.

- Vi fortolker det sådan, at det her er en overimplementering af forordningen, siger Asger Christensen (V) og tilføjer:

- I øvrigt er det mærkeligt, at Sverige, Polen, Tyskland ikke har opdaget det her. Det er da lidt tankevækkende.

Også partifællen og medlem af Folketinget Michael Aastrup Jensen (V), bakker op om samme udmelding. Derfor vil han nu bringe sagen op for fødevareministeren.

- Vi skal ind og lave en dispensation, sådan at vi ikke skal gå ind og mærke de her hjorte, siger Michael Aastrup Jensen (V).

Ønsker dansk dispensation 

Hjorteavler Jacob Halds farm i Randers er en af landets 460 hjortefarme.

Som det er nu, har han aflivet 20 dyr. Hans håb er dog, at politikerne finder en måde at fritage de danske hjorteavlere, sådan at de ikke skal aflive flere.

- Jeg er da hamrende ked af det. Se dem, der er jo ikke noget skønnere, siger Jacob Hald.

Hjorteavler Jacob Hald har sin farm ved Randers.
Hjorteavler Jacob Hald har sin farm ved Randers.

En anden europaparlamentariker mener dog, at det ikke kun er nok at se på den danske fortolkning af de nye regler på området. 

Derfor bør de nye regler om øremærkning tages op til revision, mener europaparlamentariker Niels Fuglsang (S), som vil bringe sagen op sammen med EU's dyrevelfærdsgruppe.  

-  Jeg håber, at vi så sammen kan rejse sagen for Europakommissionen og sige, at det her er en ommer, siger Niels Fuglsang (S). 

VIDEO: Se mere til de østjyske politikeres holdning til de nye EU-regler nedenfor: 

Nye regler om, at hjorte under hegn skal øremærkes står - trods massiv kritik - ved magt. Nu appellerer både hjorteavlere og politikere til, at der bliver lagt en ordentlig plan for udmøntningen af de nye regler.