Her vågner Østjylland op til tåge og dårlig sigtbarhed

Fredag morgen kan der lokalt være tæt tåge

Det kan flere steder i Østjylland være svært at se særlig langt frem. Her er det Aarhus Nord.

Hvis du vågner op og synes, det er svært at se, det du plejer, ud ad vinduet, er det ikke (nødvendigvis) dit syn, der er blevet dårligere.

Flere steder i Østjylland er nemlig omhyllet i tåger fredag morgen. 

Læs også Kattegatbro kommer nærmere: Afsætter millioner til projektet

- Der er tåge visse steder. Der kan lokalt være rigtig dårlig sigtbarhed. Det kan sagtens være under 100 meter, siger vagthavende meteorolog Martin Lindberg hos DMI til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er i særdeleshed i Aarhus og Randers, hvor tågen har lagt et tæppe over by og land.

Når tågen letter, vil fredag mest blive overskyet med lidt regn flere steder. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Kør efter forholdene

Meteorolog Martin Lindberg forventer, at tågen vil lette og blive til dis op af formiddagen, men indtil da råder han bilister til at lette foden fra speederen.

- Det gælder om at køre efter forholdene. Hold afstand og tag eventuelt hjemmefra lidt tidligere end vanligt, siger Martin Lindberg til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også 1.600 ekspeditioner om dagen: Her har nettet ikke magten endnu

Det ser umiddelbart ud til, at sigtbarheden i Aarhus og Randers er mellem 200-300 meter, mens den som nævnt kan være under 100 meter, hvilket er grænsen for det, DMI betegner som tæt tåge. 

Årets korteste dag

Vejrmæssigt bliver fredag en noget blandet landhandel, der både byder på byger og enkelte stråler sol i eftermiddag. Mest bliver det dog bare overskyet, mens temperaturen vil ligge omkring 4 grader. 

Fredag 21. december er i øvrigt vintersolhverv og dermed årets allerkorteste dag, men det er ikke ensbetydende med, at den også nødvendigvis er den mørkeste.

Læs også Gulerods-gnaskende juleponyer skabte glæde på plejehjem

Her kan mange ting spille ind, men størst betydning har selvfølgelig skydækket.

- Det er for øjeblikket klassisk vinter med lave skyer, og i de her dage er de krydret med endnu et skylag over sig, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Andreas Nyholm og fortsætter:

- De lave skyer indeholder relativt megen vanddamp, hvilket betyder, at de optager ekstra meget lys. Når der så er skyer over dem, bliver det meget mørkt.

Læs også Annelie er en sjældenhed i dobbelt forstand - nu skal hun bygge kampfly