Her er handlingsplanen, der skal få styr på skandaleramt plejehjem

Byrådet i Randers er blevet enige om en handleplan, der skal få Huset Nyvang på det rette spor. Ledelsen får lov at blive, trods krav om det modsatte fra flere partier.

Efter to ekstraordinære byrådsmøder blev byrådet i Randers onsdag aften enige om en ny handlingsplan, der skal få styr på det skandaleramte plejehjem Huset Nyvang.

Handlingsplanen indeholder 11 punkter og indeholder blandt andet flere penge og flere hænder.

- Jeg er rigtig glad for det. Vi har i udvalget arbejdet længe med at nå mål med udfordringerne. Vi troede i omsorgsudvalget, at vi var på rette vej indtil der pludselig kom en masse påbud, siger formand for Omsorgsudvalget, Fatma Cetinkaya (S), med henvisning til den hårde kritik, der for nylig kom fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Endnu engang får plejehjemmet Huset Nyvang i Randers kritik. Det fik blandt andet Kasper Fuhr til at kræve, at Fatma Cetinkaya trak sig som formand for Omsorgsudvalget.

Helt konkret vil kommunalbestyrelsen med handleplanen sikre, at der i to år ansættes yderligere 12 medarbejdere med en kvalificeret baggrund, der kan dække både dag og aften. Det har en økonomisk ramme på 5,3 millioner kroner om året.

Størstedelen af handlingsplanen blev godkendt af samtlige byrådsmedlemmer – heriblandt også Kasper Fuhr fra Velfærdslisten, der adskillige gange har ytret sig kritisk om plejen og ledelsen på Huset Nyvang.

- Vi havde to krav. Det ene gik på flere medarbejdere, og det bliver opfyldt, og man går ud og tilfører yderligere 5,3 millioner om året. Det er et væsentlig løft, vi er rigtig glade for, siger han.

Udskift ledelsen

Det efterlader dog det sidste krav. Fra Velfærdslistens side så man gerne, at en del af handlingsplanen var at udskifte ledelsen. Det blev bakket op af Enhedslisten og Beboerlisten, men fik altså ikke flertal.

- Jeg synes, det er et stort problem, at man ikke udskifter nogen på ledelsesholdet, som har haft ansvaret i to år. Vi kan konstatere, at man ikke er kommet særlig meget videre, siger Kasper Fuhr.

Han mener, at ledelsen igennem årene har malet skønmalerier af forholdene på plejecentret, hvilket gør det svært for ham fremadrettet at have tillid til ledelsen.

VIDEO: Dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden' vakte stor opsigt, da den i juli løb over skærmen. Både på Kongsgården i Viby og på Huset Nyvang i Randers blev de ældre udsat for plejesvigt. Indslaget er fra 30. december 2020.

- Det tyder for mig på, at ledelsen ikke er opmærksom på problemerne eller ikke fører et ordentlig tilsyn rundt i huset. Hvis det er ressourcer, der har været det primære problem, så kan jeg ikke forstå, man ikke har sagt det. Det har man pligt til at råbe op om, siger Kasper Fuhr.

Fatma Cetinkaya mener ikke, det var nødvendigt at udskifte ledelsen. Hun ærgrer sig dog over, at man ikke styrkede ledelsen noget før, som man nu har valgt at gøre, hvor ledelsen udvides med en yderligere assisterende plejecenterleder.

Det betyder, at der nu er en plejecenterleder og to assisterende.

- Det er min påstand, at det basale ikke har været på plads, og det har vi forsøgt at rette op på i løbet af de sidste to år. Vi har været ved at bygge det hele op på ny, siger Fatma Cetinkaya.

Har ledelsen så ikke også et ansvar for, at det ikke har fungeret i de år?

- Jeg synes, der har været rigeligt at arbejde med. Der må jeg bare sige, når jeg kigger i bakspejlet. Der har ikke været ledelseskompetencer og ressourcer nok til at tage sig af både de pårørende og medarbejdere. Det kommer der med handleplanen, siger udvalgsformanden.

Udover handleplanen, der specifikt omhandler Huset Nyvang, modtager byrådet inden længe en større ældreundersøgelse i marts måned, der kigger på hele området. 

Morten Østergaard

Morten Østergaard genopstiller ikke ved næste valg

Mia Brøgger

Ny overraskelse en gang i måneden: Mia er en af de første tilmeldte

lyntest Falck corona test

Falck åbner nyt testcenter: Flere er på vej

DorteMandrup_Aarhus_Strata_v1_Copyright by KVANT-1.jpg[5]

Markant byggeri på vej ved Aarhus Ø

Ilva Lars Larsen møbler møbelkæde kæde butik logo IDdesign

Store butikker skal sikre 250 kvadratmeter til hver kunde

img_0509.jpg

Efterskoleelever strejker: Stine vil have garanti for genåbning