Haps, haps, haps - kloakken vil ha' snaps

Det kommunale rensningsanlæg i Randers opfordrer byens borgere til at hælde sprutrester i afløbet, da det letter rensningen af spildevandet

02:36

VIDEO: Spiritus i mindre mængder er en fødekilde for bakterier.

Haps, haps, haps - nu skal vi ha’ snaps.

Det er ingen hemmelighed, at der bliver drukket store mængder alkohol henover julen og nytåret i Danmark.

Læs også Tilstopning: Det her skal ikke i toilettet

Men det er tilsyneladende ikke kun for mennesker, at spiritussen er guf i denne tid. 

Det kommunale rensningsanlæg i Randers opfordrer byens borgerne til at hælde julens sprutrester i afløbet - bakterierne i rensningsanlæggene elsker nemlig væsker med stabile alkoholprocenter.

- Alt alkohol er godt. Rødvin, øl og husholdningssprit. Vi tager imod det hele, lyder det fra Martin Thau, der er programleder for teknisk optimering og udvikling ved Vandmiljø Randers, til TV2 ØSTJYLLAND.

Bakterierne har brug for ekstra føde om vinteren

Listen over alt, hvad der ikke hører til i kloaksystemet, er ellers lang - blandt andet vatpinde, vådservietter, fedt, tamponer og malerrester, er på listen. Men med alkohol er det altså en anden sag.

Læs også Sprut og snav: Hvilken type er du til julefrokosten?

- Bakterierne har det bedst, når det er varmt, så om vinteren skal de have et eller andet at varme sig på. Når vandet er koldt, og de måske bliver lidt ugidelige, så sætter en lille snaps liv i dem, og så begynder de at arbejde med det, som vi gerne vil have dem til at arbejde med - nemlig at fjerne kvælstof fra spildevandet, fortæller Martin Thau.

Alt alkohol er godt. Rødvin, øl og husholdningssprit. Vi tager imod det hele. 

Martin Thau, programleder, teknisk optimering og udvikling, Vandmiljø Randers

Spildevandets temperatur svinger nemlig gennem året fra op mod 20 grader om sommeren og ned til 7-8 grader om vinteren. Og hver gang temperaturen halveres, så halveres hastigheden, hvorved bakterierne omsætter spildevandets indhold af kvælstof også.

Ikke alle vil af med deres alkohol 

Der er dog delte meninger om, hvorvidt man i Randers vil bidrage til bakteriernes føde.

- Det kunne jeg aldrig drømme om. Der bliver ingen slatter, lyder det fra Jens Højlund til TV2 ØSTJYLLAND.

- Nu hvor vi har så meget fokus på at få nedbragt svineriet i miljøet, så er det jo med at tage imod alle de gode råd. Så jeg kan godt komme bundfaldet i afløbet, lyder det fra Uffe Andersson til TV2 ØSTJYLLAND.

På Vandmiljø Randers' renseanlæg fodrer de bakterierne med alkohol over vinteren.

Det vil endda måske kunne mindske tømmermændene i den kronjyske hovedstad. Bakterierne kan desuden - modsat mennesker - ikke få for meget.

- Fordelen ved bakterierne er, at de ikke får hovedpine. Jeg tror ikke på, at vi kan drikke dem decideret fulde, siger Martin Thau.