Hacer kom til Danmark som gæstearbejder: Det var hårdt

Randers Kommune hyldede i dag de første tyrkiske gæsterarbejdere, som kom til kommunen for 50 år siden

01:50

Som man måske kan gætte ud fra hendes efternavn, er Hacer Gökkaya født i Tyrkiet.

I dag bor hun i Danmark og har gjort det i 45 år. 

Hun er en af de mange gæsterarbejdere, som i 1960'erne og 1970'erne kom til Danmark for at tjene penge og dermed afhjælpe manglen på arbejdskraft.

Læs også Østjyske øjne kigger med ved omstridt tyrkisk afstemning

Ligesom så mange af sine landsmænd valgte hun at blive i Danmark - selvom det har været en hård følelsesmæssig og også fysisk rejse hertil. Fra dag et husker hun, hvordan hun lynhurtigt skulle vænne sig til det danske sprog. 

- Dengang var det hårdt, fordi jeg ikke snakkede dansk, fortæller Hacer Gökkaya til TV2 ØSTJYLLAND.

Her ses et billede af Hacer Gökkayas far. 

I en alder af 16 år rejste Hacer Gökkaya og hendes far til Danmark sammen i 1972. Undervejs på togrejsen fra Tyskland til Danmark oplevede hun en episode der stadig kan mærkes i kroppen så mange år efter.

Flere årtier senere

Hendes far stod kortvarigt af toget ved en station for at hente noget at drikke. De kunne efterfølgende ikke finde hinanden, men til sidst lykkedes det, og rejsen mod Danmark kunne fortsætte.

- Jeg glemmer det aldrig.

 Hacer Gökkaya var en af de første kvindelige gæstearbejdere, som kom til Randers for at få et arbejde. Hun fik et job på et kyllingeslagteri, hvor hun skar kyllingebryst ud.

02:02

VIDEO: Tyrkiske gæstearbejdere blev i dag fejret i Randers. Det var for mange en følelsesmæssig oplevelse. 

Luk video

I år er det 50 år siden, de første tyrkiske gæstearbejdere kom til  Randers. Af de mellem 15 og 20 mænd, der kom til den kronjyske hovedstad i 1967 for at tjene penge, er der stadig en del tilbage i dag. 

Her et halvt århundrede senere er der ni tilbage af dem, som dengang tog turen fra Tyrkiet til Danmark - og de blev i dag hyldet med blomster og klapsalver i Randers.

I tv-indslaget øverst i artiklen kan du høre Hacer Gökkaya fortælle sin historie.