Gule stemme-bokse skal holde tyggegummi fra gaden

I Randers har kommunen opsat bokse, som de håber, folk vil putte deres afgnaskede tyggegummi i

”Bor de hotteste fyre i Randers?”

Det spørgsmål er et af dem, som forbipasserende bliver stillet ved såkaldte gule tyggegummi-stemmebokse i Randers. De skal være med til at undgå, folk smider deres brugte tyggegummi på gaden.

- Det er svært at få af og ret omkostningsfuldt. Man kan godt rense det helt af, men det kræver dyrt maskineri og mange timer til det, forklarer afdelingschef hos Miljø og Teknik i Randers Kommune, Rene Asmussen, til TV2 ØSTJYLLAND.

I Randers har man også fået talende skraldespande, der med humoristiske og opmuntrende beskeder skal få folk at benytte dem noget mere. 

Han og resten af kommunens folk er derfor godt trætte af henkastet tyggegummi. Så bokse med forskellige spørgsmål til folk på gaden skal skabe en grund til at putte dem deri frem for bare at smide det tilfældigt væk.

Blandt de randrusianere, vi mødte tirsdag, var der delte meninger om initiativet. Josefine og Julie Skipper var store tilhængere.

quote Alle har prøvet at have tyggegummi under skoen – det er ikke særlig fedt.

Josefine Skipper

- Alle har prøvet at have tyggegummi under skoen – det er ikke særlig fedt, sagde Josefine Skipper, og Julie Skipper supplerede:

- Det er en god idé med et sted at smide det, i stedet for at folk smider det på jorden. Imens bruges det også til noget kreativt.

Anderledes skepsis var Anna Merethe Nielsen, som helst gerne så boksene fylde mindre i bybilledet.

- Tyggegummi hører kun til i det offentlige rum, hvis det er i munden på nogen. Vi har jo papirkurve, og der kunne man jo gøre af det. Jeg kan ikke lide, at man har stillet det op på den her måde, sagde hun.

Det er ikke første gang, at Randers Kommune har taget kampen op mod henkastet tyggegummi på en lidt alternativ måde. Også sidste sommer gjorde man noget tilsvarende, men der er tilsyneladende stadig rum for forbedring. 

Der bliver stillet mange forskellige spørgsmål på boksene rundt om i byen. Her er et det af livets helt store: "Kan du lide ananas på din pizza?"
Der bliver stillet mange forskellige spørgsmål på boksene rundt om i byen. Her er et det af livets helt store: "Kan du lide ananas på din pizza?"

Både dengang og nu har et kritikpunkt lydt, om det ikke er spild af skattekroner med sådanne stemmebokse.

- De er faktisk rigtig billige, og de viser, at folk kan finde ud af det. Det er en god måde at få en debat i gang, og for at vi ikke bare skal komme og gøre det. Folk tænker over, hvordan vi opfører os i vores fælles dagligstue, siger Rene Asmussen.

Du kan se hele indslaget med tyggegummi-boksene øverst i artiklen.

Skærmbillede 2021-04-15 kl. 13.00.07

Søren kan ikke få andet stik med AstraZeneca, selvom han gerne vil

ic17167-samso-exterior_6

Skal du med? Spritny hurtigfærge giver gratis prøvetur

hacker hacke hacking kriminalitet IT IT-kriminalitet itkriminalitet hackerangreb computer tastatur pc hanske

Mere end 350 sider ramt: 25-årig dømt i stor sag om cyberangreb

rimfrost frost

I nat var den koldeste for årstiden i 30 år

Konflikt vej rute 26

Bil hejst 17 meter op i luften: Konflikt blusser op igen

80_percent

play Politikere: Drop lempelse af dyrevelfærdslov

Dagens mest læste