Godt at sortere skidt

Stor succes med affaldssortering

Det skal være skidt, før det kan blive godt. Randers Kommune har stor succes med at sortere affald.

Hver dag ryger der metaldåser og andet miljøskadelig emballage på jorden. På landsplan svarer svineriet til titusinder af tons affald - skidt som burde være endt i skraldespanden.

I Randers Kommune har man forsøgt at tage hånd om problemet, der hvert år koster millioner af skattekroner. Siden årsskiftet har Randers indført et nyt sorteringsanlæg, der officielt blev indviet den 23. maj.

- Alt tyder på at husholdningerne i Randers Kommune har forstået budskabet. Vi modtager i hvert fald en stadig stigende mængde metal og plast sammen med glasaffaldet, siger sektionsleder Jørgen Niemann.

Der er penge i skidtet

Randers Kommunes nye sorteringsanlæg er en udvidelse af et eksisterende flaskesorteringsanlæg. Udvidelsen, der har kostet omkring tre millioner kroner, gør det muligt at maskinsortere metaldåser fra i magnetiske og ikke-magnetiske metaller. De mange forskellige typer plast, der kan genanvendes, bliver håndsorteret efter plasttype.

 

- Målet er, at vi i Randers Kommune genanvender mindst 370 tons metal og 200 tons plast om året fra 2016. Det svarer til omkring halvdelen af forbruget i kommunens husstande, siger Jørgen Niemann.