Frygtede sultedøden: Randers Regnskov afliver mor og unge

Randers Regnskov har igen måtte aflive hyæner. Denne gang er det hyænen Kibibi og hendes unge.

'En tung beslutning er taget.'

Sådan indleder Randers Regnskov nyheden om, at man onsdag har måtte aflive en hyæne og hendes unge. 

I oktober måtte man også aflive en hyæne. Dengang var det Malia, der var mor til Kibibi og mormor til ungen.  

Da Kibibi blev mor til en ny unge, rokkede det ved hierarkiet i gruppen, og man så sig nødsaget til at aflive Malia. Nu er det Kibibi og hendes unge, der er blevet aflivet.  

'I går var en af de rigtig hårde dage! For vi måtte tage en meget tung beslutning og sige farvel til vores plettede hyæne Kibibi og hendes unge,' skriver Regnskoven på sin facebookside. 

I store smerter

De forklarer, at Kibibi altid har haft problemer med sine tænder. I foråret blev hun opereret og fik fjernet fem tænder på grund af store smerter. 

'Det var et voldsomt indgreb, der tog lang tid at komme sig over. Men Kibibi skulle have chancen,' skriver Randers Regnskov. 

Malia og Kibibi, da de fik nyt hyæneanlæg i Randers Regnskov.
Malia og Kibibi, da de fik nyt hyæneanlæg i Randers Regnskov. Foto: Privat/Randers Regnskov

Det lykkedes den unge hyæne at komme sig, men problemerne dukkede op igen. Selv på smertestillende medicin havde hyænen store problemer med at spise. 

Vurderingen var, at hun ville sulte ihjel, hvis der ikke blev sat en stopper for hendes smerter. Samme frygt havde man for hendes unge, som blev født i oktober. 

Stoppede smerter

Regnskoven forklarer, at hyæner først bliver selvstændige, når de er 12-16 måneder gamle. 

'Vi skulle altså gå på kompromis med Kibibis livskvalitet i et helt år, hvis ungen skulle overleve – og det ville vi ikke! Håndopmadning var heller ikke en mulighed, da en menneskepræget hyæne ikke ville have de færdigheder, der kræves for at overleve i et så kompliceret hierarki som hyænernes,' skriver Randers Regnskov. 

De er alle berørte af situationen. Det bliver dog ikke de sidste hunhyæner, man vil forsøge sig med. 

'Når vi har sundet os lidt, vil vi forsøge at finde en ny hun til vores han Bakari,' skriver Randers Regnskov på sin Facebookside.