Friskoler kan være på vej

Forældre fortsætter kampen trods skolelukninger

02:15

1 af 2

Knap er beslutningen om at lukke fem af kommunens folkeskoler blevet taget, før en række forældre nu overvejer muligheden for at oprette friskoler i stedet.

Mandag aften besluttede et politisk flertal i byrådet i Randers at lukke de fem lokale skoler fra næste skoleår. Dermed har forældrenes indsats for at redde skolerne været forgæves.

Forældrenes kamp slutter dog ikke med byrådspolitikernes beslutning. På tre af skolerne overvejer forældrene at oprette friskoler som erstatning for de folkeskoler, der snart lukker.

Det drejer sig om Vorup Skole, Rytterskolen samt den lille Gjerlev-Enslev Skole i kommunens nordligste del.

Se: - Vi går en mørk tid i møde

På Vorup Skole er Peter Møller en af de forældre, der overvejer mulighederne for at etablere en lokal friskole. Ifølge ham har både andre forældre samt ansatte på skolen henvendt sig for at forhøre sig om mulighederne.

- Vi har fået uopfordrede ansøgninger fra personalet, og vi har fået uopfordrede tilkendegivelser med støtte - både økonomisk og praktisk. Der er virkelig stor opbakning, forklarer han.

Ved Gjerlev-Enslev Skole er der tilkendegivelser fra forældre til 150 børn med interesse i en fremtidig friskole. I Vorup er der 220, mens 200 forældre fra Rytterskolen har meldt sig på banen.

Se: Så er det afgjort: Skoler lukker

Det kan dog blive en hård start for de nye friskoler, hvis de bliver en realitet. Da det stod klart, hvilke skoler der var lukningstruede, var fristen for at søge statsstøtte allerede overskredet.

De tre planlagte friskoler kan dermed tidligst få tilskud fra skoleåret 2016/17.

I tv-indslaget øverst i artiklen kan du se mere om planerne for de nye friskoler.