Frikadellegate foreviges i historiebøgerne

Den omdiskuterede sag om dansk mad i daginstitutioner skal indgå i Aarhus Universitetsforlags bogserie "100 danmarkshistorier"

Skulpturen af kæmpefrikadellen skal foreviges i en bog om danmarkshistorien.

Diskussionen om frikadeller delte vandene politisk i Randers for mere end to år siden, men der er ikke noget, der tyder på, at sagen går i glemmebogen lige foreløbig.

Tværtimod skal sagen nu foreviges i en vaskeægte historiebog.

- En lokal, anonym kunstner lavede i 2016 en skulptur, der er kommet til at repræsentere frikadellesagen, og det er den, der skal bruges som illustration i bogen, siger Peter Bejder, redaktør for Aarhus Universitetsforlag, der står bag historiebogen. 

Læs også Frikadelle-gate blusser op igen: Politikere vil have svine-påbud væk

Frikadellefejden skal illustrere integration

Aarhus Universitetsforlag udgiver serien "100 danmarkshistorier", der alle skildrer en vigtig historisk begivenhed i Danmark.

En af historierne står historikeren Heidi Vad Jønsson bag, og det er til hendes bidrag til samlingen, der har titlen "Indvandring i velfærdsstaten", at frikadellefejden skal bruges som illustration.

- Sagen fra Randers er et godt eksempel på den meget symbolske og følelsesladede værdidebat, der optræder i forbindelse med integrationsspørgsmålet, siger Heidi Vad Jønsson og fortsætter:

- Mit bidrag til "100 danmarkshistorier" handler blandt andet om, hvor meget staten må og skal blande sig i integration, og det er frikadellesagen et godt eksempel på. 

Læs også Mød manden bag frikadelle-skulpturen

Frikadellegate illustrerer temaet godt

I Heidi Vad Jønssons bidrag til samlingen zoomer hun ind på udviklingen i indvandring herhjemme og måden, man taler om emnet på i Danmark. 

I 1960'erne handlede det i vidt omfang om arbejdskraft og gæstearbejdere, mens det i dag har udviklet sig til en diskussion om kulturelle værdier.

- Man kunne også have valgt andre sager til at illustrere hendes bidrag med, men vi synes, at frikadellesagen fra Randers illustrerer hele temaet rigtig godt, siger Peter Bejder.

"100 DANMARKSHISTORIER"

  • Serien er danmarkshistorier serveret i små, overkommelige bøger.
     
  • Serien udkommer i 100 bøger på 100 sider til 100 kroner. En bog hver måned.
     
  • Forskere fortæller i hver deres bidrag til serien om danmarkshistoriens vigtigste begivenheder.
     
  • Serien udgives af Aarhus Universitetsforlag.

Se eller gense et tidligere indslag fra TV2 ØSTJYLLAND om mystikken bag skulpturen og de mange delte meninger om kæmpefrikadellen:

01:32 Luk video