Frifinder Vestas

Vestas frifindes efter mølle-ulykke, hvor en møllemontør fik foden i klemme i mølle-bremse. Det er hans egen skyld, siger landsretten.

Foto: Colourbox

Vestas Wind Systems havde hverken lod eller del i en arbejdsulykke, der skete i 2002 på toppen af en af møllerne i vindmølleparken på Horns Rev.

Derfor frifindes vindmøllegiganten for et erstatningskrav på 123.000 kroner fra den uheldige montør, der fik foden i klemme i en bremse i vindmøllens nav.

Ulykke skete i 2002

Den 8. juni 2002 var et hold montører ved at færdiggøre vindmøllerne på Horns Rev. Som noget af det sidste skal de store beskytttelsesposer på vingerne trækkes af. Det foregår ved, at man fra ledsagerskibet trækker i nogle tove, mens vingen hænger med spidsen nedad.

På grund af et skævt træk kunne posen ikke komme fri, og montøren satte derfor foden på navbremsen for manuelt at dreje vingen. Samtidig kom der et vindpust, og vingen drejede den modsatte vej. Montøren fik mast foden - og har ikke siden kunnet arbejde som montør.

Han krævede arbejdsgiveren gjort ansvarlig, da han havde brugt, hvad han mente var en kendt og anerkendt metode til at dreje vingen.

Montør fik ikke støtte fra kolleger

Men ingen af hans kolleger støttede ham - tværtimod udtalte flere, at arbejdsgiveren havde advaret mod fremgangsmåden, der som et vidne udtrykte det - var "pissefarlig".

Ud over tabet af erstatning skal montøren betale sagens omkostninger med 45.000 kr. til Vestas.