Forsvarer: Veteran frygtede at blive slået ihjel af politiet

Drabstiltalt veteran frygtede ifølge forsvarer for tvangsindlæggelse og for at blive slået ihjel af politiet

Den 43-årige krigsveteran frygtede at blive slået ihjel af politiet.

En 43-årig drabstiltalt krigsveteran frygtede for sit liv, da han sidste sommer gik til angreb på sine forældre med en økse.

Det siger den tiltaltes forsvarer, Mikkel Nielsen, der fredag procederer i sagen ved Retten i Randers.

- Han frygtede for en ny tvangsindlæggelse og overgreb fra politiet, som han frygtede vil slå ham ihjel, siger Mikkel Nielsen.

Læs også Anklager: Krigsveteran slog forsvarsløse forældre ihjel

Tvangsindlagt i 2014

Tvangsindlæggelsen var en voldsom oplevelse, og han oplevede den som helt uberettiget, fordi han blev udskrevet få timer efter indlæggelsen.

Mikkel Nielsen, forsvarer for drabstiltalt krigsveteran

Den tiltalte blev i 2014 tvangsindlagt til psykiatrisk behandling. Det skete på morens foranledning, efter en episode hvor den tiltalte havde truet faren. Moren ringede dengang til politiet, og seks betjente troppede op og passiviserede den tiltalte ved hjælp af peberspray.

Herefter blev han bæltefikseret. Under tvangsindlæggelsen konstaterede læger, at han led af posttraumatisk stress, var psykotisk og skizofren.

Læs også Retssag mod 43-årig veteran: Flere måtte udvandre

Voldsom tvangsindlæggelse

Alligevel blev han udskrevet dagen efter.

- Tvangsindlæggelsen var en voldsom oplevelse, og han oplevede den som helt uberettiget, fordi han blev udskrevet få timer efter indlæggelsen, siger Mikkel Nielsen.

Den tiltalte har forklaret, at han følte, at forældrene blandede sig alt for meget i hans liv.

De tog nøglen til hans lejlighed, satte et nyt køkken op, uden at han havde bedt om det, og de styrede hans økonomi.

Læs også Veteran tiltalt for drab på forældre: Nu starter retssagen

Opsøgte ikke forældre

Det var derfor en meget presset og syg mand, der indfandt sig i forældrenes fritidshus den skæbnesvangre dag sidste sommer, lyder det fra forsvareren:

- Han har ikke opsøgt forældrene. De kommer til ham. Moren begynder at rode i hans ting, og så kommer faren og blander sig. Og konfrontationen opstår, siger Mikkel Nielsen.

- Tiltalte handlede ikke rationelt og analyserende, som vi andre ville gøre, siger forsvareren og støtter sig til mentalerklæringen, der fastslår, at tiltalte var sindssyg i gerningsøjeblikket.

00:56

Se interview med Lars Esbensen, der kender tiltalte og ligeledes er krigsveteran. Interviewet blev sendt den 13. juli 2016.

Luk video

Erkender at have forvoldt forældres død

Den tiltalte erkender at have forvoldt forældrenes død, men siger, at han ikke havde til hensigt at slå forældrene ihjel. Han har forklaret sine handlinger med nødværge.

Med nødværge henviser han til, at det var faren, der havde øksen med, og at der opstod kamp om øksen.

Det argument afvises dog af anklager Birgitte Ernst. Hun peger på, at det kun er tiltaltes dna, der er fundet på økseskaftet, og at den tiltalte ikke havde mærker eller sår efter kamp.

De tre dommere og seks nævninger skal nu afgøre, om den tiltalte er skyldig i anklagen. Kendelsen ventes at være klar fredag eftermiddag.