Får frirum fra sygdom

Ældre med demens får pusterum i kolonihave

Genrefoto.

Svigtende og falmende hukommelse kommer med sygdommen demens, som rammer rigtigt mange danskere. Et pusterum fra sygdommen kan unægteligt være tiltrængt, og det får de demente i Randers.

Randers Kommune har et tilflugtssted for demensramte borgere, som trænger til at undslippe sygdommen for en stund. Et kolonihavehus i Bjergbyparken lidt nord for Randers giver de demente muligheden for at glemme sygdommen, fordi livskvalitet er i højsæde.

- Det kan være svært for omgivelserne at forstå, at hukommelsen svigter. Det kan være frustrerende og give mange nederlag. Her er de sammen med andre demensramte, og vi kender dem og kan hjælpe dem, hvis de glemmer noget midt i en sætning. Det betyder, at her får de ingen nederlag, siger beskæftigelsesvejleder Anette Larsen.

Sygdommen glemmes

Kolonihavehuset går på skift, og der er mange, der har nydt godt af huset. Dagen starter med en lille dram og lidt morgenmad. Så står den på frokost inden en gåtur, som skal skærpe sanserne og appetitten til næste måltid. Derudover går tiden med at spille spil og læse bøger. Sådan så hverdagen ud, da en gruppe ældre mænd fra ældrecentrene Spentrup-Møllevangs område brugte huset.

Gruppen af ældre mænd kender efterhånden hinanden godt efter mange besøg i kolonihavehuset.

- Det giver et behageligt afbræk i hverdagen, fortæller Tommy Kristensen og tilføjer:

- Vi får jo snakket lidt, og så spiller vi spil. Det kan være bob, fire på stribe eller forskellige quiz-spil, forklarer han. Her er Tommy frygtet af de andre for sin store paratviden. Også Jørgen Mikkelsen glæder sig over besøgene i kolonihavehuset:

- Det er altid dejligt at komme herud, men jeg glæder mig over, at jeg ikke skal klippe hækken!, fastslår han med et smil og tilføjer:

- Vi kender hinanden godt, så mundtøjet kommer på gled, og det giver sammenhold.

 

Hukommelsen kan hjælpes på vej

Selvom hukommelsen svinder ind, så kan man hjælpe demensramte med at huske igen.

- For de demensramte, der har meget lidt korttidshukommelse, handler det for personalet også om at skabe situationer og aktiviteter, der giver en god stemning i nuet. F.eks. en hvid dug på bordet og høje glas til frokost, så er der skabt en stemning af fest. Det giver glæde, selvom man er dement. Og her kan vores kolonihavehus byde på gode oplevelser uanset hvor fremskreden demens en person har, siger demenskoordinator i Randers Kommune, Lise-Lotte Wagner.