Familie starter gårdbageri midt i stor energikrise
Energikrisen er en kniv for struben på bagerier i hele landet, men Helene og Jakob går imod strømmen. I weekenden åbnede de deres bageri med stor succes.
Lørdag var store premieredag på parrets nye bageri, Bagerboden, på deres gård i Mellerup ved Randers.
Og hvis åbningsdagen er et pejlemærke, så kan byens nye bageri gå hen og blive en stor succes. Da dagen var omme, var der ikke en krumme af hverken surdejsbrød, rugbrød, kardemommesnurrer eller boller tilbage.
I alt var 150 personer forbi boden ved familiens gård på Støvringgårdsvej.
- Lanceringen har været en stor succes, siger 35-årige Helene Munk.
Planen var, at bageriet kun skulle have åbent lørdag, men den store succes sendte Helene Munk tilbage i køkkenet for at kunne åbne bageren igen søndag.
Hun står for bagningen, mens hendes kæreste, Jakob Rostved, står for det praktiske. Det er ham, der har bygget den bod ved deres gård, som gør det ud for bageri.
Ideen med at blive bager begyndte som en joke, da naboerne begyndte at bede Helene Munk om at bage til dem.
- Jeg kan godt lide at bage surdejsbrød. Lige så stille begyndte naboerne at komme forbi og bestille brød, og så jokede vi med, at jeg kunne begynde at leve af det, siger hun.
Godt tidspunkt?
Men hvem finder på at ville være bager, når man kan læse om bagere i hele landet, der frygter at må lukke på grund af voldsomt stigende energipriser?
- Min far er også ved at gå nedom med dårlige nerver. Han er meget bekymret for os, siger Helene Munk.
Men parret har valgt at starte stille op med et begrænset udvalg for at se, hvad det kan bære.
- Det er måske ikke smart lige nu, men på den måde vi prøver at gøre det så effektivt som muligt og så forhåbentlig få etableret noget, som gør, at vi kan udvide forretningen på sigt, siger hun.
Op midt om natten for at bage
Energipriserne er en faktor, som hun Helene Munk tager hånd om på sin egen måde.
- Jeg står op klokken tre, og så bager jeg, mens strømmen er billigst, siger hun.
Og når ovnen er tændt, så bliver der bagt.
- Det er intensivt i den periode, hvor ovnen er tændt. Når den er tændt, er der noget i den, siger Jakob Rostved.
Familiens økonomi er afhængig af den løn, han tjener i sit eget firma som selvstændig tømrer. I de seneste år har Helene Munk gået hjemme. Bageriet er hendes måde at bidrage til familiens budget.
Læs også
Del af større projekt
Men der er en større mening med bageriet. Det er en del af deres plan for det liv, de gerne vil leve.
For tre år siden flyttede parret fra Amager til Mellerup udenfor Randers, hvor de købte en ejendom.
- Vi har købt et nedlagt landbrug, og vi vil gerne prøve at bruge den jord, vi har, til at blive lidt mere selvforsynende. Vi vil gerne leve af det sted, vi har. Et bageri er en af de ting, som vi forsøger, siger Jakob Rostved.
I første omgang har bageriet åbent fra klokken otte lørdag og søndag. Bagerboden er i første omgang selvbetjent med et køleskab og betaling på Mobilepay.
Jakob Rostved og Helene Munk har foruden et nedlagt landbrug, egen virksomhed og bageri også fem børn, der skal være tid til. To sæt tvillinger og en pige på ni år.