Evakueret fra Afghanistan: Rozetas familie er landet i Danmark

Familien fra Randers, der har været strandet i Kabul siden Talibans overtagelse, er nu landet i Danmark.

Familien fra Randers, der har kæmpet for at komme ud af kaosset i Kabul, er nu ude af Afghanistan.

Det fortæller Rozeta, hvis forældre og 11-årige lillesøster har været fanget i landets hovedstad, siden Taliban overtog byen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Den 24-årige datter fortæller, at hendes forældre og søster kom hjem til Danmark tirsdag nat kl. 02.

Familien blev evakueret fra Kabul søndag aften af danske soldater, som fløj dem til Pakistan i et Hercules-fly, hvorfra de fløj til København.

- Søndag d. 15 august til mandag d. 24 august har været en af de hårdeste uger i vores liv. At være i uvished har virkelig været frustrerende, siger Rozeta til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg kan slet ikke forestille mig, hvad de har været igennem. At have genoplevet det, de allerede har flygtet fra en gang før tilbage i år 2000.  

Følte sig 10 kg lettere

Efter at være landet i København blev forældrene og lillesøsteren kørt til Sandholm-lejren i Nordsjælland, hvor Rozeta og hendes lillebror kunne køre op og hente dem tilbage til Randers.

- Vi blev megaglade, da vi så dem. Jeg blev virkelig lettet, det var som at blive 10 kg lettere, siger Rozeta til TV2 ØSTJYLLAND.

Nu sidder forældrene og lillesøsteren i coronaisolation i en lejlighed i Randers.

Søndag aften modtog Rozeta følgende besked fra familien i Afghanistan.
Søndag aften modtog Rozeta følgende besked fra familien i Afghanistan. Foto: Privatfoto

quote Vi fik tårer i øjnene, da vi så beskeden om, at de var ude.

Rozeta

Gennem forløbet har TV2 ØSTJYLLAND været i løbende kontakt med Rozeta, som på trods af omstændighederne har virket meget fattet.

- Der er mange, der har spurgt mig, hvorfor jeg ikke græder, og hvordan jeg stadig har kunnet gå på arbejde.

- Men jeg har jo gjort, alt hvad jeg kunne herfra, jeg har ringet til Udenrigsministeriet, jeg har været i kontakt med mine forældre. Og når vi har kunnet se, at folk faktisk lykkedes med at komme ud, så blev jeg mere rolig, siger Rozeta.

TV2 ØSTJYLLANDS indslag med søstrene Rozeta og Mursal fra den 17. august.

I weekenden var hun til protest i København i sympati med Afghanistan, og her fik følelserne da også frit løb.

- Da de spillede nationalsangen, og det blev fortalt, hvor forfærdelig situationen var, der gik det op for mig, og der græd jeg. Indtil da har jeg nok holdt det lidt inde, siger hun.

Blev afvist i lufthavnen af Taliban

24-årige Rozeta har tidligere fortalt til TV 2, at familien onsdag i sidste uge endelig nåede gennem en to dage lang kø, men blev afvist af Taliban uden forklaring.

Det skete på trods af, at faren og lillesøsteren kunne fremvise dansk pas og moren en permanent opholdstilladelse.

Lørdag morgen kørte familien atter mod Kabuls lufthavn for at stille sig i kø, hvor de tilbragte natten på jorden uden adgang til toilet, mad eller drikke.

Ifølge Rozeta var forholdene utroligt barske, især for lillesøsteren.

- Mine forældre forsøger at skærme min lillesøster, når folk bliver slået og sparket. Hun holder sig selv for ørerne, når der bliver skudt, sagde hun til TV 2 søndag i sidste uge.

Familien var oprindeligt på ferie i Dubai, men tog til Afghanistan for at besøge en alvorligt syg bedstemor. Her havnede de i et levende mareridt.

Men nu er de altså i sikkerhed efter at være blevet eskorteret ud af Afghanistan af danske soldater søndag aften.