EU-politiker om hjorteregler: - Det er helt hjernedødt

Dansk EU-politiker kritiserer EU's nye regler, der siger at hjorte i indhegning skal øremærkes.

Nye EU-regler betyder, at alle hjorte i indhegninger under 50 hektar skal øremærkes. Ellers skal dyrene slås ned, kunne TV2 ØSTJYLLAND for nylig fortælle. Og de regler er helt hen i vejret, mener dansk EU-politiker.

I Marselisborg Dyrehaver mener de, at de har en dispensation fra 1994, der gør, at de slipper udenom øremærkningen.

Reglerne kan dog få store konsekvenser for blandt andet Randers Dyrehave, der kan blive tvunget til at aflive op mod 60 af parkens 75 dådyr, hvis de ikke øremærkes.

- Nu er jeg landmand, og jeg ved, at når man har med dyr i naturen at gøre, er de fuldstændig umulige at øremærke. Det er helt hjernedødt, at man skal det, siger Asger Christensen, der er medlem af EU-parlamentet for Venstre, til TV2 ØSTJYLLAND.

Reglerne skal laves om

Asger Christensen vil tage reglerne op i parlamentet, så det kan blive klarificeret, hvad dyrehaverne skal gøre.

- Vi er nødt til at få lavet det her om. Og det er uanset om det er EU-direktivet eller en dansk overfortolkning, og det er vi så ved at få gravet ned i. Men indtil da, skal den dispensation gives på det her, siger han.

Asger Christensen henviser til dispensationen for øremærkning, som Marselisborg Dyrehave stadig mener at have, men som Randers Dyrehave fortæller, at de har fået ophævet.

Han mener, at reglerne simpelthen ikke tager højde for virkeligheden i forhold til øremærkning af vilde dyr.

- Det er praktisk umuligt at mærke dyr, medmindre du har dem bedøvet. Og jeg synes, at det er tosset at skulle ud og bedøve dyr for at mærke dem, siger Asger Christensen og tilføjer:

- Summa summarum, så skal det ikke ske, det her. For det er fuldstændig umuligt. 

Randers Dyrehave skal øremærke alle deres dyr inden februar 2022 - eller alternativt slå dem ned. Det sidste er i hvert fald dyrehavens bekymring, efter ny EU-lovgivning, der betyder, at alle farme under 50 Hektar skal øremærke deres dyr. I Marselisborg Dyrehave har de dog fået en anden besked fra Fødevarestyrelsen.