Erkender efter strakspåbud: Har kendt til problem i mange år

Der er store problemer i afdelingen for børne- og ungehandicap i Randers Kommune. Udvalgsformand erkender, man har kendt til problemerne længe uden at få dem løst.

Arbejdstilsynet har givet et strakspåbud til afdelingen for børne- og ungehandicap i Randers Kommune på baggrund af en undersøgelse, der har vist store problemer med arbejdsmiljøet. 

Ansatte sygemeldes eller siger op på stribe, og det får store konsekvenser for de borgere, der er tilknyttet afdelingen. Lige nu har 300 børn ikke nogen rådgiver, mens borgere i 290 andre sager også mangler en rådgiver. 

- Det her er en tilståelsessag. Det er helt uacceptabelt, fordi det er et problem, vi har kendt til i mange år, men som er løbet løbsk, lyder det fra Rosa Lykke Yde (SF), der er formand for socialudvalget i Randers Kommune. 

Et spørgsmål om prioriteringer

Ifølge Rosa Lykke Yde så har man i årevis været opmærksom på problemerne i afdelingen. Der har været foretaget små justeringer, som ikke har virket efter hensigten, og selvom man har forsøgt, så har man ikke fundet pengene til for alvor at rette op på problemerne. 

quote Jeg har selv været med i de seneste tre budgetforhandlinger, og jeg kan på ingen måde afskrive mig ansvaret

Rosa Lykke Yde (SF), formand for socialudvalget i Randers Kommune

En gruppe mødre til handicappede børn er meget bekymrede over, at de har så dårlig kontakt til deres sagsbehandlere. Der kan gå uger, inden sagsbehandlerne svarer på forældrenes henvendelser. Socialchefen bekræfter, at der er et problem.

- Desværre må man sige, at socialområdet har nogle rigtigt store økonomiske udfordringer. Det handler om prioriteringer i nogle meget snævre budgetrammer. Jeg har selv været med i de seneste tre budgetforhandlinger, og jeg kan på ingen måde afskrive mig ansvaret, fortæller Rosa Lykke Yde. 

Udvalgsformanden forventer, at socialområdet i år afleverer et underskud på 55 millioner kroner, og hvis der ikke rettes op på problemerne, så vil det indenfor de kommende år nærme sig et underskud på 100 millioner kroner. 

- Der har de seneste år været mest fokus på at nedbringe den kedelige økonomiske udvikling og lidt mindre fokus på at sørge for at centret fungerer. Det har taget for lang tid og de små ting, vi har ændret undervejs har ikke været nok, fortæller Rose Lykke Yde.

Hun fortæller samtidig, at problemet naturligvis er med i overvejelserne, når der efter sommerferien skal forhandles nyt budget i kommunen.

Sætter handleplan i gang

Socialchef Runa Steenfeldt fortalte tidligere til TV2 ØSTJYLLAND, at alle sejl er sat for at løse problemerne og at en handleplan er søsat.

- Vi har iværksat en lang række initiativer løbende for at skabe bedre arbejdsmiljø. Vi tager det her meget alvorligt.

Særligt lægger hun vægt på opnormeringen, som afdelingen er i gang med, og man har netop besat to stillinger. Arbejdstilsynet har dog vurderet, at det ikke løser problemerne med stor arbejdsmængde og tidspres nu og her.