Elsker lirekassemusik: - Vi må få så meget glæde ud af livet, vi kan

Svend-Erik samler på lirekasser og elsker musikken fra dem. Den er festlig og skaber glæde, mener han.

Når livet er så kort og uforudsigeligt, så gælder det om at nyde de glæder, der er. 

Det mener pensionist og passioneret lirekassemand Svend-Erik Gam, der samler på de gamle musikafspillere og nyder tonerne fra dem. 

Kirsten og Svend-Erik Gam med to af deres mange lirekasser FOTO: TV2 ØSTJYLLAND
Kirsten og Svend-Erik Gam med to af deres mange lirekasser FOTO: TV2 ØSTJYLLAND

- Man bliver så glad i låget af lirekassemusik. Det er så festligt, lyder det begejstret fra Svend-Erik Gam, da TV2 ØSTJYLLAND besøger ham i hjemmet i Spentrup ved Randers, som er fyldt med lirekasser og andre gamle sager. 

- Vi er her jo kun én gang, så det gælder om at få så meget glæde ud af livet, man kan. Det får vi med vores lirekasser. 

Kirsten og Svend Erik Gam fra Spentrup ved Randers elsker hinanden, og de elsker lirekasser. De har 10 lirekasser og dermed Danmarks største samling.

Barneønske

Sammen med sin kone Kirsten Gam har han de seneste fem år samlet på lirekasser og ejer nu flere forskellige af slagsen. Den ældste fra 1839. 


- Jeg har altid ønsket mig en lirekasse. Da jeg voksede op på Frederiksbjerg i 1950´erne og 1960´erne kom der jo tit en lirekassemand og spillede i baggården. Det har siddet i mig fra barnsben at jeg gerne ville have en lirekasse, forklarer Svend-Erik Gam. 

Før i tiden var lirekassemændene ofte tidligere soldater, som gik fra baggård til baggård og ernærede sig ved at spille et nummer. Foto: Aarhus Stadsarkiv
Før i tiden var lirekassemændene ofte tidligere soldater, som gik fra baggård til baggård og ernærede sig ved at spille et nummer. Foto: Aarhus Stadsarkiv


Før i tiden var det især invalide og ofte tidligere soldater, som gik fra gård til gård med lirekasserne for at tjene til dagen og vejen. Netop derfor var lirekassemændene før i tiden ofte iført uniformsjakker med medaljer på. 

Samme tradition bærer Svend-Erik og Kirsten Gam, når de med deres lirekasser tager ud og spiller på markeder, torve og private fester. 

Når Svend-Erik og Kirsten Gam spiller på markeder er de gerne iført traditionel lirekasseuniform med medaljer på jakken.
Når Svend-Erik og Kirsten Gam spiller på markeder er de gerne iført traditionel lirekasseuniform med medaljer på jakken. Foto: Privat

Bør bevares

For Svend-Erik Gam er det vigtigt, at lirekasserne bliver bevaret sådan at unge mennesker også kan få et indblik i, hvordan adgangen til musik var før i tiden. 

- Lirekasser er en uddøende race og en sjældenhed at se dem. Det er vigtigt for mig at bevare dem her, så kommende generationer også kan lære, hvordan det var engang, siger han. 


IMG_3549

Tilbage på stadion: - Nydelsen varer længere end sex

173405868_2990697634550447_4263271679499917763_n

Lang kø til prisvindende ishus: - Vi er lidt presset

Skærmbillede 2021-04-17 kl. 12.54.48

Planlagde sin egen begravelse - nu har Stinne fået et nyt hjerte

Gellerup

Endnu et område lukkes ned på grund af høj smitte

86d0c7c5-25e8-492e-9aee-4e9a440c2780

Hjemmeside udpeger Danmarks bedste kommune – se hele listen her

slhjwu8plmslqa00u20210416130349

Huslejestigninger og dobbelt løn - Jes og de andre lejere er ikke tilfredse

Dagens mest læste