Ekstraregning på 10 millioner kr.

Kommune får højere gæld pga. lån i schweizerfranc

03:43

1 af 2

Det kan være dyrt at spekulere i forskellige former for valuta, når man optager lån. Det må Randers Kommune nu sande.

På bare en uge er kommunens lån i schweizerfranc steget med 10 millioner kroner - fra 44 millioner til 54 millioner kroner.

Det skriver Randers Amtsavis.

Den øgede gæld skyldes, at den schweiziske centralbank tidligere på ugen valgte at fjerne valutaloftet, og det medførte, at lån i schweizerfranc blev 15 procent med et slag blev 15 procent dyrere.

Ændringen i valutakursen betyder, at Randers Kommune nu skal betale ekstra 750.000 kroner af om året de næste 15 år, skriver avisen.

Se også: Overblik: Lån i schweizerfranc

TV 2 | ØSTJYLLAND har i dag talt med den tidligere Randers-borgmester og nu folketingsmedlem, Michael Aastrup Jensen (V). Han var borgmester i kommunen i 2004 og 2005, hvor lånene i schweizerfranc blev optaget.

Han fortæller, at byrådet på daværende tidspunkt vurderede, at det var den smarteste og billigste løsning:

- Der kunne man spare flere millioner om året ved at optage de her lån, siger Michael Aastrup Jensen.

Siden lånene blev optaget har byrådet i Randers Kommune løbende skulle vurdere, om lånene fortsat skulle være i schweizerfranc. I 2011 valgte byrådspolitikerne at indgå en stop/loss-aftale, som skulle forsøge at sikre kommunen mod kursstigninger.

Den tidligere borgmester, Michael Aastrup Jensen, undrer sig over, at byrådet ikke på et tidligere tidspunkt valgte at sige nej til schweizerfranc, da kurserne begyndte at ændre sig.

- Jeg må indrømme, at jeg ikke forstår, hvorfor man ikke omlagde lånene noget tidligere, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Du kan se et interview med Michael Aastrup Jensen omkring Randers Kommunes lån i schweizerfranc i videoen øverst på siden.