Ekspert: Uroen i Randers Byråd vil fortsætte

Kommunalforsker Roger Buch forudser, at stridighederne vil fortsætte i Randers Byråd. Måske kan næste valg ændre billedet, vurderer han

Kommunalforsker Roger Buch forudser, at uroen i Randers Byråd som minimum fortsætter frem til næste års kommunalvalg.

Det hører til sjældenhederne, at et borgmesterparti som Venstre i Randers går ud offentligt og giver navngivne byrådskolleger skylden for, at kommunale chefer siger farvel. 

Det siger Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Det er usædvanligt. Jeg kan ikke mindes, at jeg har set det tidligere, siger Roger Buch til TV 2 I ØSTJYLLAND. 

Venstre og Dansk Folkeparti, der tilsammen har flertal i Randers Byråd, har sammen med Liberal Alliance og Kristendemokraterne udsendt en opsigtsvækkende pressemeddelelse. Her giver de deres bud på, hvorfor en række chefer har forladt den kommunale chefgang på det seneste. Senest er det kommunaldirektør Hans Nikolaisen, der har meddelt sin afgang.  

- Årsagerne til de mange opsigelser skal med stor sandsynlighed findes i de beskyldninger, der igennem årene har været rettet mod topembedsmænd/kvinde i forvaltningen - blandt andet for at lyve, komme med halve løgne og talen udenom m.m, skriver partierne.

Over for TV 2 I ØSTJYLLAND uddyber Venstre og Dansk Folkeparti kritikken. De hårde ord er møntet på Beboerlistens Bjarne Overmark og Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen, men også Radikale og Konservative er med til at skabe det dårlige klima i byrådet, lyder det fra Venstre og Dansk Folkeparti.

Læs også Randers-politikere i højlydt skænderi om chef-farvel

Roger Buch forudser, at balladen vil fortsætte i Randers. Som minimum til det kommende kommunalvalg næste efterår.

Han ser tegn på, at partierne i Randers allerede har taget hul på valgkampen, hvilket trækker fronterne endnu skarpere op.

- Jeg har svært ved at se byrådet bevæge sig i en mere fredelig retning inden valget. Når der er valgkamp, vil konflikter og uenigheder svulme op. Det ser vi i alle kommuner, og det er også tilfældet i Randers, siger Roger Buch.

Han vurderer, at vælgernes dom på valgdagen kan ændre billedet i byrådssalen. Det kan eventuelt ske, hvis Randers får ny borgemester - eller kritikerne af borgmesteren får et dårligt valg.     

- Valget kan give stødet til at komme videre, siger Roger Buch.