Efter afsløringer på plejehjem: Vil have langt mere kontrol med medicin

Efter TV2 ØSTJYLLANDs afsløringer om forsvunden medicin i mystisk plejehjemssag vil byrådspolitiker Bjarne Overmark nu have gransket kontrollen med medicin på plejehjem.

Har du oplysninger i sagen, kan TV2 ØSTJYLLANDs lokalreporter i Randers Kommune, Mads Otte, kontaktes på tlf. 27 42 13 34 eller på mail til maot@tv2oj.dk.

Så sent som i efteråret 2021 forsvandt der på Plejecenter Tirsdalen i Randers angiveligt medicin af samme type, som senere blev fundet i en 80-årig forgiftet beboers krop.

Det kunne TV2 ØSTJYLLAND søndag afsløre på baggrund af kvindens sundhedsjournal, som TV2 ØSTJYLLAND har fået adgang til.

Det får nu byrådsmedlem for Beboerlisten, Bjarne Overmark, til at reagere. Han vil have langt mere kontrol med medicin på plejecentrene i Randers.

- Jeg vil på førstkommende byrådsmøde bede borgmesteren om at give en redegørelse over, hvordan man egentlig fører kontrol med de her ting rundt omkring, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

I den 80-årige beboers sundhedsjournal, som TV2 Østjylland har fået adgang til, gør kvindens læge opmærksom på den forsvundne medicin, der er af samme type som den, der blev fundet i kvindens krop. Sundhedsjournalen dokumenterer forløbet, hvor kvinden tre gange bliver indlagt på hospitalet med medicinforgiftninger.

- Da jeg har undret mig over forløbet, hvor en pt. bliver indlagt med forgiftning med benzodiazepin uden at have fået denne medicin ordineret, har jeg talt med leder på plejehjemmet Susanne Tvede telefonisk. Dette da jeg ved, at der på plejehjemmet i efteråret 2021 forsvandt medicin inden for denne stofgruppe, skriver behandleren den 8. marts i forbindelse med kvindens anden indlæggelse.

Hvad er benzodiazepin?

  • Benzodiazepiner er en stor gruppe af stoffer, hvis virkning minder meget om hinanden.

  • Benzodiazepinerne har flere egenskaber. De virker blandt andet sløvende, angstdæmpende og krampestillende.

  • Benzodiazepiner er medicin, der kan bruges i kortere tid til at behandle søvnløshed og angst.

  • Hvis man tager benzodiazepiner i længere tid, kan der være en risiko for, at de gradvist mister visse af deres virkninger, og at man bliver afhængig af dem.

  • Symptomerne ved abstinenser kan være meget farlige. Man må derfor aldrig stoppe brat med disse stoffer. I stedet skal man lægge en plan for aftrapning sammen med ens læge.

  • De kan misbruges som rusmiddel.

  • Hvis man tager dem sammen med alkohol eller stoffer, er virkningen helt uforudsigelig og kan være meget farlig.

  • Ældre mennesker bør kun få lave doser. Det sker for at undgå, at de bliver sløvet af medicinen. De risikerer at falde og få alvorlige skader.

Kilde: Sundhed.dk.

'Der kører en sag'

I notatet i sundhedsjournalen står der intet om, hvor meget medicin, der angiveligt skulle være forsvundet, eller hvornår det helt præcist skulle have fundet sted.

Der står heller ikke, om det er en del af den igangværende politiefterforskning, hvor en person med tilknytning til Plejecenter Tirsdalen i øjeblikket er varetægtsfængslet.

Men lægen skriver videre, at plejehjemsleder Susanne Tvede bekræfter, at politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed dengang blev inddraget.

- Hun bekræfter også, at det blev anmeldt til politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed, at medicinen forsvandt, fortsætter behandleren.

Hverken Plejecenter Tirsdalens ledelse i skikkelse af Susanne Tvede eller Randers Kommune ønsker at svare på spørgsmål og derved be- eller afkræfte oplysningen om, at der skulle være forsvundet medicin på plejehjemmet i 2021.

Du kan læse mere om sagen her.