Dyrepassere overrasket over jaguar-fødsel

I Randers Regnskov troede man slet ikke, at hannen var kønsmoden endnu - men der tog de fejl.

Fredag morgen mødte dyrepasserne i Randers Regnskov ind til en stor positiv overraskelse, da deres jaguarer Chica og Bentor var blevet forældre til to velskabte killinger.

- Det er mega fantastisk, og vi kan næsten ikke få armene ned. Det er noget, vi har ventet på i syv år, så det her er en kæmpe ting for os, siger udstillingschef Brian Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.

Og selvom hunnen Chica har været drægtig med killingerne i cirka 3 måneder, så kom det alligevel bag på dem.

- Jaguarer skal jo være adrætte, så de kan jage. Derfor bliver de sent store, når de er drægtige - det er først til allersidst, siger Brian Rasmussen.

- Og så troede vi slet ikke, at hannen Bentor var kønsmoden endnu. Vi så godt, at de parrede for 95 dage siden, men han var lidt kluntet og ikke så god til det. Men han har tydeligvis formået at gøre det, han skulle alligevel.

TV2 ØSTJYLLAND har besøgt de to nyfødte killinger med jaguarforældre i Randers Regnskov. Se video af dyrene her:

Og det har altså været noget, som regnskoven har ventet på i lang tid. Det skyldes, at jaguaren Chica har ventet længe på den rigtige "mand".

Men han kom til hende i form af purunge Bentor, der viste sig at være et helt perfekt match. Og det har altså nu båret frugt i form af to killinger – én sort og én plettet. Altså en afspejling af forældrene.

- De har det så godt, og det kunne faktisk ikke gå bedre. Det er Chicas første kuld, så vi har været lidt spændte på, hvordan det ville gå. Men hun er meget naturlig og rolig omkring killingerne og gør alt det, vi havde håbet på, siger Brian Rasmussen.

- Kommer killingerne lidt for langt væk fra redekassen, henter hun dem lige tilbage med en omsorgsfuld pote og vasker dem.

Den anden jaguarkilling er helt sort.
Den anden jaguarkilling er helt sort. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov

Skal ikke blive i Randers

Det næste lange stykke tid skal killingerne være i Randers Regnskov sammen med deres mor, men når de bliver store nok, skal de videre ud i andre europæiske zoologiske haver.

- De kommer derhen, hvor deres gener passer bedst ind. Og det er faktisk rigtig godt, at vi nu kan give hannen Bentors gener videre, for de ikke særlig godt repræsenteret i de europæiske zoologiske haver, siger Brian Rasmussen.

Jaguarkillinger Randers Regnskov
Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov

Grunden til, at det er vigtigt at sende jaguarerne derhen, hvor deres gener passer bedst ind, er for at undgå indavl.

Indtil videre bliver killingerne i Randers, men der går dog fortsat nogle uger, før man som gæst kan opleve killingerne i Randers Regnskov. Det skyldes, at killingerne de næste uger vil ligge i redekassen sammen med deres mor.

- Så der går lidt tid, inden de er synlige – men vi lover, at vi melder ud, når man kan komme og se dem, siger Brian Rasmussen.

Den sorte killing vejede 594 gram, da den blev født.
Den sorte killing vejede 594 gram, da den blev født. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov
Den prikkede killing vejede 655 gram, da den blev født.
Den prikkede killing vejede 655 gram, da den blev født. Foto: Brian Rasmussen, Randers Regnskov